.
asdf: wykaż, że nie jest to ciąg geometryczny:
a
n = n * 2n
n − 1
a
1 = 1
a
2 = 2 * 2 * 2 = 8
a
3 = 3 * 2 * 3
2 = 54
takie coś wystarczy?
17 kwi 13:41
asdf: a
1 = 2, ale to i tak nic nie zmienia
17 kwi 13:42
Ajtek:
Nie!
| | an+1 | |
Zawsze musisz wykazać, że q= |
|
|
| | an | |
17 kwi 13:43
asdf: a to nie wyjdzie to samo? w twoim chyba będzie, że q posiada niewiadomą, a u mnie wynika to, że
iloraz między drugim a pierwszym wyrazem jest ≠ od ilorazu między trzecim a drugim
17 kwi 13:47
Ajtek: Jestem zwolennikiem wykazaywania we wspomniany sposób. W Twoim przypadku pokazałeś że nie jest
to c. geom. juz przy 3 wyrazach, nie wiem jak zostaloby to potraktowane.
Jest Eta na forum, to może się wypowie.
17 kwi 13:54
ZKS:
Według mnie też powinno to się sprawdzać na wyrazach ogólnych.
17 kwi 14:00
picia: a ja mam podejscie praktycznie.jesli drugi przez pierwszy nie wynosi tyle samo co trzecie przez
drugi to nie ma takiej mozliwosci zeby to byl ciag geometryczny.
17 kwi 14:04
Mila: Przychylam się do opinii Pici.
Prawdziwość tw. należy wykazać na ogólnych danych, fałsz na pojedynczych przypadkach.
17 kwi 14:45