17 kwi 11:41
krystek: Masz częścćhperboli dla x>0 i x<1 oraz prostą dla x>1 Popatrz uważnie!
17 kwi 11:45
miśka: no dobrze ale nie rozumiem dlaczego jest ta prosta ... przeciez wykres 10logx=x jak za x
podstawimy jakąś wartość to bedzie inaczej chyba ? jak to powstało?
17 kwi 11:55
miśka: a ta hiperbola skoro jest dla x <1 to nie powinna byc po drugiej stronie w III cwiartce?
17 kwi 11:56
krystek:
17 kwi 12:07
miśka: Ale ja to rozumiem! Wiem , że to część hiperboli! Tylko nie wiem skad to wynika! Jakie równanie
o tym mówi ?
10logx=x ? Jak podstawie sobie za to jakas wartosc np. 10 to nic mi stad nie wynika.
A w tym drugim to skoro x<1 to powinno byc chyba w III cwiartce!
17 kwi 12:08
krystek: 10logx=x
17 kwi 12:11
miśka: tę część rozumiem! proszę o wyjaśnienie hiperboli!
17 kwi 12:29
miśka: | | 1 | |
jeśli mam wyrażenie |
| i za x podstawię liczbę ujemną to punkt będzie miał współrzędne np. |
| | x | |
| | 1 | |
(−2 ; − |
| Więc jak bedziemy go rysowac to w III cwiartce ...A czemu w odp jest w |
| | 2 | |
pierwszej?
17 kwi 12:30
krystek: Masz D:x∊(0, ∞)
17 kwi 12:36
krystek: logx to D=R+ bo z definicji logarytmu x>0
17 kwi 12:39
miśka: nooo taaak

! ok

dzięki
17 kwi 12:53
krystek: Powodzenia!
17 kwi 12:57