Układ równań z wartością bezwględną.
amelka: | ⎧ | |x + y| = 1 | |
| ⎩ | |x| + |y| = 1 |
|
Pomoże ktoś? Z góry bardzo dziękuję
17 kwi 11:34
AS: Podaję odpowiedź
−1 <= x < 0 i y = −x − 1
x = 0 , y = ± 1
0 < x <= 1 i y = 1 − x
17 kwi 11:47
amelka: Nie rozumiem...

Możesz to wytłumaczyć?
17 kwi 14:06
amelka: Nikt nie pomoże? Bardzo Was proszę

:(
17 kwi 14:55
ZKS:
|y| = 1 − |x| ⇒ 1 − |x| ≥ 0 ⇒ |x| ≤ 1 ⇒ x ∊ <−1 ; 1>
Jeżeli x ∊ <−1 ; 0) to
|y| = 1 + x
jeżeli x ∊ <0 ; 1> to
|y| = 1 − x
oraz
|x + y| = 1 ⇒ x + y = ±1 ⇒ y = ±1 − x
17 kwi 15:19
amelka: Dzięki!
17 kwi 15:54