Równanie z sinusem icosinusem
Karolek: Hej,
kto mi powie jak rozwiązać to równanie:
sin 7x = cos 5x ?
Za Chiny Ludowe nie wiem jak się za to zabrać...
17 kwi 11:17
Eta:
| | π | |
Podstaw za : cos5x=sin( |
| −5x) |
| | 2 | |
| | π | | π | |
7x= |
| −5x +k*2π lub 7x= π−( |
| −5x) +k*2π , k€C |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
12x= |
| +k*π lub 2x= |
| +k*2π |
| | 2 | | 2 | |
x=.......... lub x=...............
dokończ
17 kwi 12:01
Karolek: Skąd jest to cos5x i sin7x ? Skąd wiesz, że cos 5x = ( π 2−5x) ?
17 kwi 12:14
Eta:
| | π | |
Ze wzorów redukcyjnych cos( |
| −x)= sinx |
| | 2 | |
17 kwi 12:19
Karolek: Okej, a jeszcze pytanko, czemu potem dodajesz k*2π ? A raz odejmujesz pi ?
17 kwi 12:26
Karolek: A czy sin 7x = (pi2−7x) nie powinno tak być ?
17 kwi 12:28
Karolek: Bo raz piszesz cos = sin, a w innym razie sin = sin no i jeszcze te inne x ?
17 kwi 12:30
Eta:
| | π | |
Zamieniasz tylko cos5xna sin( |
| −5x) |
| | 2 | |
i porównujesz kąty sinx= x
o ⇒ x= x
o+k*2π v x= π−x
o+k*2π k€C
17 kwi 12:37
Karolek: Tak więc czy to będzie:
x =
pi24 + 6k pi lub x =
pi4 + k pi ?
17 kwi 12:44
Eta:
| | π | | π | | π | |
x= |
| +k* |
| v x= |
| +k*π k€C |
| | 12 | | 6 | | 4 | |
17 kwi 12:48
Karolek: Ech, gdzieś się machnąłem w obliczeniach

No, ale nic, grunt, że wiem już jak robić.
DZIĘKI
17 kwi 12:56
Eta:
Na zdrowie
17 kwi 13:08