logarytmy
ania: Proszę o pomoc.
Oblicz:
log7−log2√7+log2
17 kwi 11:17
picia: nie jestem pewien bo dawno nie robilem logarytmow ale chyba mozna skorzystac z logarytmu
ilorazu a potem logarytmu iloczynu
17 kwi 11:23
ania: tak też zrobiłam, ale nie do końca mi wychodzi
| | 7 | | √7 | | 2√7 | |
tzn. log |
| +log2=log |
| +log2=log |
| =log√7=log71/2 |
| | 2√7 | | 2 | | 2 | |
I jaki jest wynik

nie wiem
17 kwi 11:39
17 kwi 11:42
ania: tak, zgadza się, ale w odpowiedziach jest 1/2
więc z czego to wynika?
to nie jest przecież log771/2
17 kwi 11:47
krystek: Wzór nloga=logan
17 kwi 11:49
AS: Widocznie błąd w odpowiedzi,co dość często się zdarza.
Nie należy bezkrytycznie przyjmować jako prawda.
Wynik zadania. 1/2log(7)
17 kwi 11:53
ania: rozumiem wzór, ale mimo wszystko nie wiem skąd w rozwiązaniu jest 1/2. czy jest to po prostu n?
17 kwi 11:55
ania: ok

dziękuję wszystkim za pomoc
17 kwi 11:55