trapez
haush: oblicz pole trapezy równoramiennegow ktorym dane sa dlugosci: krotszej podstawy 9cm,
przekatnej 17cm i rmienia 10 cm
19 kwi 11:20
Karola: Jesli jest to trapez rownoramienny to suma ramion musi sie rownac sumie podstaw wiec b
bedzie mialo 11 cm

tak mi sie wydaje
19 kwi 11:55
Karola: i mozemy równiez obliczyć wysokosci z twierdzenia Pitagorasa.

chyba
19 kwi 11:56
Karola: Więc mi wyszło ze h= 3{11} czyli P=1/2(a+b)*h = 10* 3{11} ale nie jestem pewna czy to
dobrze
19 kwi 12:01
Karola: h=3
√11 P=10*3
√11 poprawka
19 kwi 12:02
imię lub nick: gdyby ten trapez był opisany na okręgu to suma długości ramion byłaby równa sumie długość
podstaw ale tak nie jest
19 kwi 12:02
tim: Jak ci wyszło 3√11?
19 kwi 12:16
tim: Już pokazuje.
19 kwi 12:27
tim:

Myślę, że rysunek w miarę czytelny.
wysokość
przekątna
krótsza podstawa
x
ramię
dłuższa podstawa =
krótsza podstawa +
x +
x
Mamy dwa trójkąty prostokątne o bokach:
a)
przekątna,
wysokość,
krótsza podstawa +
x
b)
ramię,
wysokość,
x
Mamy dwie niewiadome, x oraz h. Układamy układ równań z tw. Pitagorasa.
a) h
2 + (9 + x)
2 = 17
2
b) h
2 + x
2 = 10
2
Rozwiązujemy.
h
2 + 81 + 18x + x
2 = 289
h
2 + x
2 = 100
100 + 81 + 18x = 289
18x = 108
x = 6
Mamy x.
Liczymy h = 8.
Dłuższa podstawa = 9 + 2x = 9 + 12 = 21
Potem już h
19 kwi 12:33