geometria analityczna
luk20: Zadanie z kolokwium, proszę o rozwiązanie
| | x | | y−1 | | z | |
Przez rzut punktu A(2,−1,1) na prostą l1: |
| = |
| = |
| poprowadzić prostą |
| | 1 | | −1 | | 2 | |
| | ⎧ | x−y−z−2=0 | |
| prostopadłą do prostej l1 i przecinającą prostą l2: | ⎩ | x−2y+4=0 |
|
17 kwi 09:15
luk20: Prosiłbym tylko o wynik, bo obliczyłem, ale chyba źle...
17 kwi 09:40
AS: Mój wynik: x = 8 + 2*m , y = 6 + m , z = m , m ∊ R
17 kwi 11:20
AS: Rozwiązanie:
Część 1
Równanie parametryczne prostej l1:
x = t , y = 1 − t , z = 2*t
Równanie szukanej prostej (prostopadłej do l1)
x = 2 + a*t1 , y = −1 + b*t1 , z = 1 + c*t1
Warunek prostopadłości
a*1 + b*(−1) + c*2 = 0
Przyjmuję dowolne a i b np. a = 3 , b = 1 , wtedy c = −1
Równanie prostej prostopadłej do l1
x = 2 + 3*t1 , y = −1 + t1 , z = 1 − t1
Porównuję x i y by znaleźć t i t1
t = 2 + 3*t1 , 1 − t = −1 + t1 => t = 2 , t1 = 0
Dla t = 0 , x = t = 2 , y = 1 − t = 1 − 2 = −1 , z = 2*t = 2*2 = 4
Szukany rzut. B(2,−1,4)
część 2
Wyznaczam punkt na prostej l2
Obieram dowolne z np. z = 0
Wtedy układ równań przyjmuje postać
x − y = 2 , x − 2*y = −4 => x = 8 , y = 6
Punkt B(8,6,0)
Wyznaczam wektor prostopadły
[1,−1,−1] x [1,−2,0] = [−2,−1,−1]
lub po zmianie zwrotu [2,1,1]
Równanie prostej prostopadłej
(x − 8)/2 = (y − 6)/1 = z/1 lub w postaci parametrycznej
x = 8 + 2*m , y = 6 + m , z = m , m ∊ R
17 kwi 11:35