Prosze o Pomoc
Hektor: Znajdź obraz prostej o równanu y = 2x − 3
a) w symetrii środkowej wzgledem punktu S(2 , 3)
b)w przesunięciu równoległym o wektor v = [ − 5/4 , 3/2 ]
c) w symetrii osiowej wzgledem prostej o równaniu y = x − 1
Nie mam wogóle pojęcia jak podjąć się takie zadania

Bardzo prosze o pomoc.
19 kwi 10:51
Basia: Podpowiadam
19 kwi 21:55
Basia:
ad.a
oblicz odległość d punktu S od prostej k
jej obrazem będzie prosta m taka, że: m || k i odległość m od S = d
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
ad.b
przesunięcie równoległe o wektor u = [a,b] działa tak:
x' = x+a
y'=y+b
stąd:
x' = x − 54
y' = y + 32
x = x' + 54
y = y' − 32
podstawiamy do równania prostej
y'−32 = 2(x'+54) − 3
y' = 2x' + 52 − 3 + 32
y' = 2x' + 1
czyli:
m: y = 2x + 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
ad.c
znajdź punkt wspólny prostych
k: y = 2x−3
m: y=x−1
niech to będzie A
znajdź B∈k i B≠A np. B(0,−3)
A' = A
B' to taki punkt, że odległość B' od m = odległość B od m (i B'≠B)
wyznacz ten punkt
napisz równanie prostej przechodzącej przez A' i B'
to bedzie szukany obraz prostej k
19 kwi 22:13
Hektor: Basiu dziękuję Ci
20 kwi 09:47