prosze o pomoc
jjjaaa: 1) odległość między dwiema miejscowościami jest równa 30 km a na mapie ta odległość wynosi 4 cm
. W jakiej skali sporządzona jest mapa ?
2) Mapa sporządzona jest w skali 1:2500000. Odległośc między dwoma miastami na tej mapie jest
równa 5 cm. Jaka jest odległość między tymi miastami w terenie ?
17 kwi 07:06
17 kwi 07:08
Patronus:
1)
4cm − 3 000 000 cm
1 cm − x
4x − 3 000 000
x = 75 000
Odp Mapa jest w skali 1:75 000
2)
1 cm − 2 500 000 cm
5 cm − x
x = 12 500 000 cm = 125 000 m = 125 km
Odp 5 cm na mapie to w rzeczywistości 125 km
17 kwi 07:12
jjjaaa: wielkie dzięki
17 kwi 07:24