Wyrażenia wymierne, zadanie z treścią
Gosia ;): w wytwórni zakupiono 180 sztuk batoników w duże pudełka i 24 sztuki batoników w małe pudełka.
Dużych pudełek jest 5 razy więcej niż małych. Ile zapełniono pudełek małych i ile dużych,
jeżeli w każdym dużym pudełku jest o 6 batoników więcej niż w małym?
17 kwi 00:34
Patronus: x− ilość dużych pudełek
| 1 | |
| x − iloś małych pudełek |
| 5 | |
| 180 | |
| − ilość batonów w jednym dużym pudełku |
| x | |
| 24 | |
| − ilość batonów w jednym małym pudełku |
| 1/5 x | |
W dużym pudełku jest o 6 batonów więcej niż w małym:
180 − 6x = 120
6x = 60
x= 10
Zatem jest 10 dużych pudełek i 2 małe.
17 kwi 06:55