Dowód
Jordan: Punkt p(x,y) nazywamy punktem kratowym, jeśli obydwie jego współrzędne są liczbami całkowitymi.
Uzasadnij,. że jedynym punktem kratowym,którego współrzędne spełniają nierówność 12x2 +
3y2 ≤ √6xy jest punkt (0,0)
Nie bardzo wiem co z tym zrobić poza tym że przekształciłem równie do tego: (x − √6y)2 ≤ 0
17 kwi 00:11
Eta:
(x−√6y)2≤0 ⇒ x−√6y €C ⇒ x=0 v y=0
17 kwi 00:17
Jordan: możesz objasnic?
17 kwi 17:59
pigor: ... przekształciłeś bardzo ładnie i otrzymałeś kwadrat liczby (x−
√6y)
2, czyli liczbę
nieujemną tzn. może być ona tylko ≥ 0 , więc twoja nierówność
(x−√6y)2 ≤ 0 ⇔
⇔ (x−
√6y)
2 < 0 lub (x−
√6y)
2 = 0 ⇔ x∊∅ lub x−
√6y = 0 ⇔ x−
√6y = 0 i x,y∊C ⇔
⇔ x=
√6y i x.y∊C ⇔
x=y=0 , czyli parą
(x,y)=(0,0) . ....
17 kwi 18:14
Jordan: już chyba rozumiem. czyli x i y musze byc zero dla równiania x=√6y bo nie ma żadnych liczb
calkowitych ktore mozna podstawic pod x i y aby rownanie bylo spelnione, tak?
17 kwi 18:23
17 kwi 19:58
Eta:
tak
17 kwi 19:59