matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
.
DSGN.:
W jednokładności o środku S i skali k obrazem okręgu o równaniu (x+3)
2
+(y+1)
2
=1 jest okrąg o równaniu (x−3)
2
+(y−2)
2
=9. Oblicz współrzędne środka S jednokładności. Najlepiej to poprosze o liste kroków
17 kwi 00:06
Eta:
https://matematykaszkolna.pl/forum/139824.html
17 kwi 00:19
Aga1.:
O=(x,y)=O(−3,−1), r=1 O
'
=(x
'
,y
'
)=O
'
(3,2), r
'
=3
r
'
k=
=3lub k=−3.
r
S(a,b)−−środek jednokładności Zachodzi związek Wektor SO
'
=k*SO→ wtedy x
'
=k(x−a)}a y
'
=k(y−b)+b oblicz a i b
17 kwi 00:21
DSGN.:
ee to lajcik
17 kwi 00:22
Eta:
17 kwi 00:22