Trygonometria
Pati: 1.Wiedząc, że α jest kątem ostrym i sinα =
√55 Oblicz tgα
2. Wiedząc, że tgα =
13, oblicz wartość wyrażenia 5 (2sin
2α−1)
3. Czy istnieje kąt ostry α taki, że:
sinα=
√33 i tgα
23
Bardzo proszę o pomoc w tych zadaniach.
Z góry dziękuje i pozdrawiam
16 kwi 23:30
Pati: Błagam nich ktoś odpisze...
16 kwi 23:38
Rafał274:
1)
| | 2√5 | |
cosα = √1 − sin2α = √1 − (√5/5)2 = |
| |
| | 5 | |
16 kwi 23:44
Rafał274: 3)
Zatem nie istnieje taki kąt
16 kwi 23:48
Rafał274:
2 nie wiem, ale według komputera wyjdzie −4.
16 kwi 23:50
Mila: cosα=3sinα
podstaw do jedynki trygonometrycznej i oblicz sinα
3sinα=2cosα
2cosα=
√3
| | √3 | |
cosα= |
| podstaw do jedynki tryg. ma wyjść 1. |
| | 2 | |
16 kwi 23:50
Beti:

| | 1 | | a | |
tgα = |
| = |
| to: a=x, b= 3x |
| | 3 | | b | |
z tw. Pit. c
2 = (3x)
2 + x
2
c
2 = 10x
2
c =
√10x
| | a | | x | | 1 | | √10 | |
sinα = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | c | | √10x | | √10 | | 10 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 9 | |
5(2sin2x − 1) = 5(2* |
| − 1) = 5( |
| − 1) = |
| − 5 = −4 |
| = −4.9 |
| | 100 | | 50 | | 10 | | 10 | |
16 kwi 23:53
Pati: Dziękuję wam kochani bardzo

*
Już próbuję to ogarnąć
16 kwi 23:59
Ajtek: Beti zgubiłaś 10 w liczniku
| | √10 | |
...=5(2*( |
| )2−1)=... |
| | 10 | |
17 kwi 00:02
Pati: Beti dlaczego w pierwszym zadaniu cos
2α =
45 a następnie cosα=
2√5
Przepraszam ale ciężko u mnie z matą i nie ogarniam podstawowych rzeczy
17 kwi 00:10
Ajtek:
| | 4 | |
cos2x= |
| /√ pierwiastkujemy stronami
|
| | 5 | |
| | √4 | | 2 | |
cosx= |
| ⇒ cosx= |
| , ponieważ √4=2 |
| | √5 | | √5 | |
17 kwi 00:12
Pati: Sorkaa to do Mila miało być
17 kwi 00:13
Pati: Ok dzięki
Ajtek
17 kwi 00:14
Pati: ostatnie pytanie... dlaczego tam jest 45 skoro jest tam pierwiastek z 5 ?
17 kwi 00:17
17 kwi 12:59