bryły obrotowe
milcia002: Błagam o szybką pomoc

1) Oblicz P
c i V stożka którego powierzchnia boczna po rozwinięciu jest wycinkiem koła o
promieniu 9 i kącię środkowym 240
0
2) Na pomalowanie kuli zużyto 10 litrów farby, Ile potrzeba tej farby aby pomalowac półkule o
tym samym r?
3) Przekrój osiowy walca jest prostokątem 3x5. Jaka jest V i P
c?
16 kwi 23:08
Beti: h = 5
V = πr
2h = ...
P
c = 2πr
2 + 2πrh = ...
16 kwi 23:15
milcia002: Dobra to 3 już łapie. i Tu chyba będą 2 przypadki tak? Pierwszy ze wysokość ma 3 a w drugim ze
ma 5. Dobrze mówię?
16 kwi 23:20
Ajtek: Też bym tak to zrobił, tzn. dwa przypadki.
16 kwi 23:22
Beti: | | 5 | |
tak, z tym że h = 3, a r = |
| (bo 5 to średnica) |
| | 2 | |
16 kwi 23:22
milcia002: tak tak, dzięki. A umiesz to pierwsze i drugie? Bo tu już zupełnie nie wiem jak to zrobić
16 kwi 23:23
Ajtek:
2.
kula o promieniu r − 10 litrów
półkula o promieniu r −
16 kwi 23:26
milcia002: promień 5 i pod wzór, to wszystko?
16 kwi 23:26
Ajtek:
Nie!
Jeżeli na pomalowanie ściany potrzeba x litrów farby, to ile farby potrzeba na pomalowanie
połowy tej ściany?
16 kwi 23:28
milcia002: a te 10 litrów to nie będzie V?
16 kwi 23:28
milcia002: 12 x
16 kwi 23:28
Ajtek:
Nie wlewasz farby do kuli tylko ją malujesz

.
16 kwi 23:30
milcia002: dobra

A dalej jak? Wybacz, ale jak widać nie błyszczę z matematyki więc muszę się dopytać
żeby zrozumieć.
16 kwi 23:31
Ajtek:
Odpowiedz sobie sama: ile l. farby potrzebujesz na pomalowanie
półkuli, jeżeli na
pomalowanie całej kuli porzebujesz 10 litrów

>
16 kwi 23:33
milcia002: no 5 litrów.
Ale da się to zrobić jakoś matematycznie?
16 kwi 23:36
Beti:

1) l = 9
| | 240 | | 2 | |
Pw = |
| πl2 = |
| π*81 = 54π |
| | 360 | | 3 | |
P
w = P
b
Ł − długość łuku
| | 2 | | 4 | |
Ł = |
| *2πl = |
| *π*9 = 12π |
| | 3 | | 3 | |
L − obwód podstawy stożka
L = 2πr i L = Ł
2πr = 12π
r = 6
P
b = πrl = 54π
6πl = 54π
l=9
h − możesz obliczyć z tw. Pitagorasa, a potem już V i P
c stożka ze wzorów
16 kwi 23:37
milcia002: Dziękuję Beti
16 kwi 23:38
Beti: nie 5 litrów 
, bo w półkuli oprócz połowy sfery dochodzi jeszcze koło
16 kwi 23:39
milcia002: no właśnie, to chyba jakoś matematycznie trzeba zrobić.Tak sądzę xd Na tyle to rozgryzłam
16 kwi 23:40
Ajtek:
Do tego masz napisać obliczenia? Po co?
Jeżeli tak to w ten sposób:
1 = kula, 0,5=półkuli
1 − 10
0,5* − x
mnożymy "na krzyż"
1*x=0,5*10
x=5
16 kwi 23:41
milcia002: Musze napisać na pewno, bo to jest zadanie ze sprawdzianu z brył obrotowych. A nie chce mi się
wierzyć że wystarczy coś takiego
16 kwi 23:42
Ajtek: Beti ma rację

zasugerowałem się sferą

.
16 kwi 23:42
Beti: Ajtek zaczekaj. Malujesz
powierzchnię kuli − czyli sferę. Jeśli przetniesz tę kulę,
to do pomalowania będziesz miał połowę sfery i koło będące przekrojem osiowym kuli − a więc
więcej niż połowę sfery
16 kwi 23:45
Ajtek: W sumie tak, potraktowałem to jak piłkę, którą przecinam w połowie i maluję tylko jej
zewnętrzną stronę

. O to mi chodziło

.
16 kwi 23:47
milcia002: A da się to jakoś wytłumaczyć, tak jak "dla debila" xd
16 kwi 23:47
milcia002: Beti a nie chcesz może zrobić jeszcze tych zadań, jeśli umiesz jasno wytłumaczyć

Bo jak na
razie Cie rozumiem.
16 kwi 23:49
16 kwi 23:49