Miara kątów w trójkącie równoramiennym są równe: 30,75,75. Ramię tego trójkąta m
Damian: Miara kątów w trójkącie równoramiennym są równe: 30,75,75. Ramię tego trójkąta ma długość 4.
Pole trójkąta jest równe:
A.16 B.16√3 C.4 D.4√3
16 kwi 23:02
Ajtek:
C.
16 kwi 23:04
Eta:
| | 1 | |
P= |
| *4*4*sin30o= ............. |
| | 2 | |
odp: C)
16 kwi 23:05
asdf: | 1 | |
| * 4 * 4 * sin30o = ... |
| 2 | |
16 kwi 23:05
Damian: nie rozumiem skąd się wzieła 1/2 ?
16 kwi 23:07
Damian: Ja na samym początku myślałem ,że trzeba podzielić trójkąt na dwie części ,aby móc skorzystać z
funkcji trygonometrycznych.
16 kwi 23:08
asdf: masz tablice?
strona 8 i popatrz na
wzory trójkąta:
| | 1 | |
PΔABC = |
| * a * b * sinγ |
| | 2 | |
sinγ to kąt między odcinkami
a i
b
16 kwi 23:10
Damian: Ok zgadza się ,dzięki wielkie.
16 kwi 23:13
Damian: Jeszcze mam jedno zadanie ,które sprawia mi trudność i jakoś nie moge dojść do poprawnego
wyniku. Rzucamy 4 razy symetryczną monetą. Prawdopodobieństwo zdarzenia , że reszka wypadnie
trzy lub cztery razy ,jest równe :
A. 7/16 B. 1/2 C. 5/16 D. 1/4
16 kwi 23:15
asdf: A = {(ORRR)(RORR)(RROR)(RRRO)(RRRR)}
Ω = 24
na czerwono, że wypadną 4 reszki
16 kwi 23:37