FUNKCJA KWADRATOWA
OUE: WYZNACZ WZÓR FUNKCJI KWADRATOWEJ, WIEDZĄC ŻE JEJ WYKRESEM JEST PARABOLA O WIERZCHOŁKU 1 2 ORAZ:
A − JEDNYM Z MIEJSC ZEROWYCH JEST 0
B− DO PARABOLI NALEZY PUNKT 3 4
16 kwi 22:51
Beti: Sprawdź treść zad., bo coś żle podałeś
16 kwi 22:59
asdf: p = 1
q = 2
2p = x
1 + 0
2 = x
1
f(
3) =
4
f(x) = a(x − x
1)(x − x
2)
4 = a(
3 − 2)(
3 − 0)
4 = a(1)(3)
4 = a3
16 kwi 23:01
OUE: WYZNACZ WZÓR FUNKCJI KWADRATOWEJ, WIEDZĄC ŻE JEJ WYKRESEM JEST PARABOLA O WIERZCHOŁKU 1 2 ORAZ:
a) JEDNYM Z MIEJSC ZEROWYCH JEST 0
b) DO PARABOLI NALEZY PUNKT 3 4
16 kwi 23:04
OUE: a skąd się wzieło 2p = x1 + 0?
16 kwi 23:06
asdf: 2 = x
1 + x
2
jednym z miejsc zerowych jest 0:
2 = x
1 + 0
16 kwi 23:07
Beti: asdf do paraboli o takim równaniu jak podałeś nie należy punkt (3,4).
W zad. jest sprzeczność, bo jeśli są 2 m. zer. i W=(1,2), to punkt (3,4) nie może należeć do
wykresu, lub jeśli jest W=(1,2) i punkt(3,4), to nie ma m. zer.
Tak czy siak coś nie pasuje
16 kwi 23:11
asdf: @Beti
Masz rację

W geogebrze próbowałem znaleźć literówkę, ale z chyba nawet paraboli gdzie x
1 = 0, x
2 = 2
oraz p = 1, q =
−2, gdzie f(3) = 4 poprostu nie ma
16 kwi 23:31
OUE: Beti asdf dziekowac
17 kwi 10:17