Dziwne, ciekawe równanko kwadratowe ;)
V.Abel: Oblicz:
√3+x +
√3−x = x
Wychodzi mi, że x=
√8 lub x=0 i no właśnie dlaczego? Przecież na oko widać, że zero nie może
być, ale w dziedzinie jest, bo D : x∊<−3;3>, warunki: t=
√3+x >0 oraz m=t
2 >0
To tak po mojemu, proszę o "rzut okiem", jeśli da się to zrobić inaczej(prościej

, to dajcie
znać
16 kwi 22:47
ZKS:
Masz przecież √3 + x i √3 − x.
16 kwi 22:49
ZKS:
Jak Ci to 0 wychodzi?
16 kwi 22:51
Aga1.: Chyba trzeba podnosić dwa razy do kwadratu, ale założyć, jeszcze,że x≥0
16 kwi 22:53
V.Abel: t=
√3+x
mam rówanie t+
√6−t2=t
2−3
no i... jest co jest
16 kwi 22:56
Jack:
ale pamiętaj o założeniach: t≥0 i t∊<−
√6,
√6>. Teraz możesz wprowadzić zmienną u=
√6−t2
16 kwi 23:00
V.Abel: czyli jak..? no bo wiem, że x∊<−3;3> oraz t>0.. no i niech bd, że t∊<−
√6;
√6>, a co z tym u,
jak

? ? ?
16 kwi 23:01
Jack:
wiesz co, wycofuję się... nie zauważyłem że w wyrażeniu jest t w pierwszej potędze. Pozostaje
przenieść t na prawą stronę i podnieść obustronnie do kwadratu (dodając odpowiednie
założenia).
16 kwi 23:06
Aga1.: Bez wprowadzania pomocniczej zmiennej podnoszę obustronnie do kwadratu
3+x+3−x+2*√3+x*√3−x=x2
2√(3+x)(3−x)=x2−6
Jeszcze raz do kwadratu
4(9−x2)=x4−12x2+36
36−4x2=x4−12x2+36
x4−8x2=0
x=o lub x=√8lub x=−√8
Można nie ustalać dziedziny
Ale trzeba sprawdzić, czy otrzymane rozwiązania są rozwiązaniami równania pierwiastkowego, bo
mogą się pojawić pierwiastki obce.
16 kwi 23:16
Aga1.: Jest to metoda starożytnych, (jeśli dobrze pamiętam)
17 kwi 00:07
V.Abel: Dziękuję bardzo, czyli w równaniach z pierwiastkami, wyniki mogą należeć do dziedziny,ale
należy sprawdzić podstawiając i niepotrzebne odrzucić

Dziękuję raz jeszcze
18 kwi 15:20