nierówność
Maja: 3x3 − 2x2 − 6x +4=0
(3x − 2)(x2 − 2) = 0
x=2/3 oraz x2 − 2=0 ← Δ <0 (?)
co w takiej sytuacji? czy pisać ze nierówność ma jedno rozwiązanie i czy rysowac oś?
prosze o odpowiedz.
16 kwi 22:34
Ajtek: Jedno rozwiązanie.
16 kwi 22:35
krystek: Jeżeli masz równanie niezupełne , to nie musisz liczyć Δ( możesz)
x2−2=0
(x+√2)(x−√2)=0
x=...lub x=..
16 kwi 22:37
Ajtek: Zmęczony już jestem widzę, taki WIELBŁĄD

.
16 kwi 22:38
ZKS:
x2 − 2 = 0 (Δ Ci wychodzi < 0?)
16 kwi 22:38
krystek: Dobrze ,że się kontrolujemy− ja tez czasem wyłączam myślenie!
16 kwi 22:40
asdf: x
2(3x −2) − 2(3x − 2) = 0
(x
2 − 2)(3x − 2) = 0
| | 2 | |
(x − √2)(x + √2)3(x − |
| ) = 0 |
| | 3 | |
16 kwi 22:46