Geometria przestrzenna
adam: Pole przekroju osiowego stożka wynosi 12cm2, a tangens kąta nachylenia tworzącej stożka do
płaszczyzny podstawy walca jest równy 3cm. Oblicz objętość tego walca.
16 kwi 22:29
16 kwi 22:34
adam: Dzięki,tylko jeśli miałbym byc szczery to mało z tego rozumiem. Jakbym mógł prosić o jakieś
rozpisanie

.
16 kwi 22:39
krystek: Wykonaj rysunek i zaznacz na nim r i H następnie H=3r podstaw wyżej i masz r, H Podstaw
do wzoru:
V=π*r2*h i koniec.
16 kwi 22:45
Beti:

P
Δ − pole przekroju osiowego
tgα = 3
12 = r*3r −−> wracam do przekroju osiowego
12 = 3r
2
r
2 = 4
r = 2 −−>
h = 6
| | 1 | | 1 | |
więc V = |
| πr2h = |
| π*4*6 = 8π |
| | 3 | | 3 | |
16 kwi 22:53
adam: Dzięki Wam

. Ratujecie mi matury

.
16 kwi 22:56