wielomiany
paulina: dany jest wielomian w(x)=x4+6x3+19x2+30x+25, podaj wszystkie wartosci parametrów a i b, aby
wielomian w(x) był równy wielomianowi p(x)=(x2+ax+b)2
16 kwi 22:06
Eta:
Ze wzoru
(a+b+c)2=a2+b2+c2+2ab+2ac+2bc
P(x)=x4+a2x2+b2+2ax3+2bx2+2abx=x4+2ax3+(a2+2b)x2+2abx+b2
zatem : 2a=6 i a2+2b=19 i 2ab=30 i b2=25
dokończ ........ a=.... i b=.....
16 kwi 22:18
Beti: można zrobić tak:
p(x) = (x2+ax+b)(x2+ax+b) = ... = x4+2ax3+(a2+2b)x2+2abx+b2
porównujemy współczynniki obu wielomianów
w(x) = p(x) <=> 2a = 6 i a2+2b = 19 i 2ab = 30 i b2 = 25
a = 3 b = +/− 5
warunki: a2+2b = 19 i 2ab = 30 są prawdziwe, gdy a=3 oraz b=5
Ostatecznie: wielomiany są równe dla a = 3 i b = 5
16 kwi 22:20