Funkcja kwadratowa:
gucio: Zbiorem rozwiązań nierówności √3−x>x−1 jest zbiór:
16 kwi 21:20
gucio: Wiem, że zadanie z pozoru proste, a jednak wychodzi mi ciągle wynik x∊(−1;2), który chyba nie
jest poprawny...
16 kwi 21:31
MQ: Dobrze ci wyszło!
3−x>0 ⇒ x<3
3−x>(x−1)2=x2−2x+1
x2−x−2>0
(x−2)(x+1)>0
x∊(−1;2)
16 kwi 21:39
Maslanek: x<=3
x>=1
3−x>x2−2x+1
x2−x−2>0
(x−2)(x+1)>0
Czyli x∊(2,3>
Czy tak?
16 kwi 21:39
Maslanek: Dobra bez x>=1... Za dużo kombinowania.
Więc x∊(−∞,−1) u (2,3>
16 kwi 21:40
MQ: Sorry gucio, Maślanek ma rację!
16 kwi 21:48
Ajtek: No to ja swoje "trzy grosze" dorzucę.
Wynik MQ jest poprawny, jeżeli chodzi treść zadania, w trakcie rozwiązania coś zostało
zjedzone.
Maslanek też to zjadł i wynik jest dokładnie przeciwny do treści zadania.
16 kwi 21:49
Maslanek: Dobra... Obydwoje jesteśmy głupi

x
2−x−2<0
Czyli x∊(−1,2)
16 kwi 21:51
MQ: Aaa! już widzę! Dobrze myślałem, tylko źle napisałem nierówność!
Dzięki Ajtek!
Czyli teraz już na pewno (−1;2)
16 kwi 21:56
Ajtek:
Uff, to się chłopaki poprawili

.
16 kwi 21:58
gucio: Dziękuje wszystkim! Też mi się wydawało, że to rozwiązanie jest poprawne, jednak w zbiorze
zadań było określone jako błędne, dlatego szukałem innych możliwości.. Gdzieś słyszałem, że
błędem jest podnoszenie stron do kwadratu w nierówności, ale to raczej niemożliwe..
16 kwi 21:59
Ajtek:
A jaką masz odpowiedź w zbiorze?
16 kwi 22:00
Maslanek: Jest błędne, ale w przypadku kiedy √y<x
Wtedy y>=0 i x>=0. Inaczej nie ma to sensu i popełniasz błąd − nierównoważne działania.
16 kwi 22:00
Saizou : to może ja to zrobię jeśli nie nie poprzekręcam
√3−x>x−1 obustronnie do kwadratu
3−x>(x−1)
2
3−x>x
2−2x+1
−x
2+x+2>0
Δ=1+8=9
zatem x∊(−1:2)
16 kwi 22:00
Maslanek: wracając do podnoszenia stronami do kwadratu, np. w równościach
Weźmy sytuację: −1=1
Gdy podniesiemy: 1=1, co jest prawdziwe
Zatem otrzymujemy sprzeczność
Przełóżmy to na przypadek ogólny: x=y
Jeśli: x<0 i y<0 to możemy podnieść stronami
Jeśli: x>=0 i y>=0 to również
Jeżeli mamy dwie liczby o przeciwnych znakach to jak najbardziej nie
16 kwi 22:03
Saizou :

i teraz wszystko widać
16 kwi 22:05
gucio: I wszystko jasne

Dzięki jeszcze raz za pomoc, a zbiór ten zawiera jedynie po trzy odpowiedzi
do określonego pytania, z czego każda z nich może być prawdziwa lub fałszywa, dla tego zadania
wszystkie były fałszywe, mimo iż zawarta była ta odpowiedź, widać błąd w kluczu
16 kwi 22:09
Mila: 1) obie strony nierówności możemy "podnieść" do kwadratu, jęsli są nieujemne, czyli dla x∊<1,3>
2) dla x<1 nierówność jest prawdziwa, bo lewa strona jest dodatnia a prawa ujemna.
teraz rozwiążcie i sprawdźcie z odpowiedzią.
16 kwi 22:19
Aga1.: √3−x>x−1
gdy
3−x≥0 i x−1<0
x∊(−∞,1)
L>0, P<0
nierówność jest prawdziwa dla x<1
gdy 3− x≥0 i x−1≥0,czyli x∊<1.3)
możemy podnieść obustronnie do kwadratu
3−x>x2−2x+1
(x−2)(x+1)<0
x∊(−1,2)
Uwzględniając dziedzinę
x∊(1,2)
Odp. x∊(−∞,1)U(1,2)
Mam nadzieję, żę nie skopałam
16 kwi 22:19
Aga1.: Poprawię przedziały x∊<1,3> (7 linijka od góry)
x∊<1.3) od dołu 3 linijka
x∊(−∞,2)Od dołu 2 linijka
16 kwi 22:23
Mila: Gucio, jaka odpowiedź?
16 kwi 22:44
gucio: W zbiorze nie ma niestety odpowiedzi

"I wszystko jasne Dzięki jeszcze raz za pomoc, a zbiór
ten zawiera jedynie po trzy odpowiedzi do określonego pytania, z czego każda z nich może być
prawdziwa lub fałszywa, dla tego zadania wszystkie były fałszywe, mimo iż zawarta była ta
odpowiedź, widać błąd w kluczu"
16 kwi 22:46
Aga1.: Jeszcze dopatrzyłam się błędu x∊<1,2) trzecia linijka od dołu( o godz.22:19
16 kwi 22:48
Mila: Co jest w kluczu?
17 kwi 00:03
Mila: Aga1, dobrze.
17 kwi 14:54