Znajdź wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta α
Przemo: cosα=−14 i α∈(π;π32)
19 kwi 00:13
Eta- cometa!!!!!!!!!!!!!!:
zatem α€ III ćw. układu współrzędnych.
czyli sinα<0 tg α> 0 ctg α>0
wylicz z jedynki tryg sin2 α
tgα= sinαcosα ctgα= 1tgα
uwzględnij kąty z III ćw.
powodzenia
19 kwi 00:18
Przemo: skad takie wnioski

nie ogarniam zadania tego...

skąd wiadomo,że sinα<0, tgα>0,
ctgα>0i skąd wiadomo, że α∈ IIIcz. ukladu współrzędnych

jak to wogóle można określić
jak α jest kątem na płaszczyźnie
19 kwi 09:14
Bogdan:
Polecam zapoznanie się z wykresami funkcji trygonometrycznych i odczytanie z nich
przedziałów, w których poszczególne funkcje są dodatnie, są ujemne, są równe zero.
Wykresy znajdują się tu obok w dziale
trygonometria.
19 kwi 09:53