geometria analityczna
anna: Jak z tego wzoru wyznaczyć promień i środek okręgu : x2+y2−8x+6y−2=0
16 kwi 20:53
Skipper:
x2−8x+16+y2+6y+9−25−2=0
(x−4)2+(y+3)2=27
16 kwi 21:00
krystek: lub x2+y2−2ax−2by+c=0
i teraz −2a=−8 i −2b=6
a=4 i b=−3 a2+b2−r2=c⇒r2=a2+b2−c ⇒r2=16+9+2⇒r2=27
16 kwi 21:05
anna: czyli S=(4,−3), r=
√27 , ale skąd się to 27 wzięło
16 kwi 21:06
anna: haha Boże czemu mnie pokarałeś humanistycznym umysłem...
16 kwi 21:07
krystek: Nie jest źle tylko staraj się zrozumieć , dobry humanista również logicznie myśli.
16 kwi 21:09
anna: Już wiem

dziękować
16 kwi 21:09
anna: po prostu nie mogłam skojarzyć tego wzoru ogólnego, ale jest ok, jeszcze raz dzięki

Pozdrawiam
16 kwi 21:10
krystek:
16 kwi 21:12
Gustlik: x
2+y
2−8x+6y−2=0
r=
√a2+b2−C=
√42+(−3)2−(−2)=
√16+9+2=
√27=3
√3
17 kwi 00:02