rozwiąż równanie; rozw. układ równań
komando47: Witam mam problem z dwoma zadankami:
1. Wyznacz a z równania:
√3 − a2 − ax +
√3 = 0
2. Rozwiąż układ równań:
| ⎧ | x2 = 13 − y2 | |
| ⎩ | x(1 + y) = 11 − y |
|
16 kwi 20:31
komando47: Pomoże mi ktos?
Zupełnie nie mam pojęcia jak te zadania ruszyć
16 kwi 20:54
komando47: Przez tego maksmata musze odświeżyc
16 kwi 21:03
Rafał274:
1)
√3 − a2 − ax +
√3 = 0
√3 − a2 = ax −
√3
3 − a
2 = a
2x
2 − 2
√3ax + 3
(x
2+1)a
2 − 2
√3ax = 0 ; a≠0;
(x
2+1)a − 2
√3x = 0
Dla a = 0 równość jest sprzeczna.
16 kwi 21:04
Maslanek: 2)
Wyznacz x z drugiego i podstaw do pierwszego.
Będzie równanko kwadratowe. Dwa rozwiązania (y≠−1)
1)
√3−a2 + √3 = ax
3−a2 >= 0 i a>0
Podnosisz stronami do kwadratu
16 kwi 21:06
Maslanek: Bez założeń to co Rafał podałeś jest błędne od góry do dołu
16 kwi 21:11
komando47: Dzięki!
16 kwi 21:13
Maslanek: W sumie moje też xD − ax>0
16 kwi 21:14