rozwiąż nierówność
psychopata: rozwiąż nierówność:.......

ma ktoś pomysł?
(x−5)
2+(
√3−x)(
√3+x)≤(x+1)(7+x)
16 kwi 20:15
Paula: x2−10x+25+3−x2≤7x+x2+7+x
16 kwi 20:18
robertbz: i to już rozwiązane równanie? czy trzeba jeszcze coś kombinowac?
16 kwi 20:20
Maslanek: funkcja kwadratowa i rozwiązane
16 kwi 20:22
asdf: uprość, przenieś to teraz na lewo i ≤ 0, będzie to trójmian kwadratowy, oblicz delte, wylicz
pierwiastki,jak chcesz to narysuj(pamiętaj o współczynniku kierunkowym), napisz dla jakiego
parabola wartości parabola jest ≤ 0
16 kwi 20:23
Paula: teraz uporządkuj mi wyszło
−x2−18x+21≤0
czyli
x2+18x−21≥0
i teraz rozwiąż tę nierówność kwadratową
16 kwi 20:24
Paula: Δ= 408
√Δ=2√102
x1=....
x2=....
narysuj wykres paraboli ramiona w górę , zaznacz gdzie ma wartości dodatnie a gdzie ujemne.
rozwiązanie to przedziały gdzie parabola przyjmuje wartości dodatnie
16 kwi 20:28