Robin: Zapisz wzór y=f(x) trójmianu kwadratowego w postaci ogólnej wiedząc że suma miejsc
zerowych wynosi 4 zbiór wartości jest równy (-∞,6> oraz żę do funkcji należy punkt (1,
5.5) Jak ułożyć te równania?
13 maj 21:55
Artur: -Δ/4a = 6
a < 0
5.5=f(1)
x
1+x
2=-b/1
jak się pomyliłem to sory
13 maj 22:02
Robin: dlaczego w tym ostatnim jest -b/1
13 maj 22:04
Artur: ma być -b/a , wzory Vieta , wiedziałem że zrobię literówkę
13 maj 22:05
Artur: a no i -b/a=4
13 maj 22:07
MnQ: Fmax - 6
q = 6
x1 + x2 = 4
-b/a =4 / :2
-b/2a = 2
p = 2
f(x) = a(x-p)2 + q
fx = a (x-2)2 + 6
f(1) = 5,5
5,5 = a (1-2)2 + 6
a = -1/2
f(x) = -1/2x2 + 2x + 4
13 maj 22:11
13 maj 22:15
Pisałąm byle co !!!: q = 6
x1 + x2 = 4
-b/a =4 / :2
-b/2a = 2
p = 2
f(x) = a(x-p)2 + q
fx = a (x-2)2 + 6
f(1) = 5,5
5,5 = a (1-2)2 + 6
a = -0,5
f(x) = -1/2x2 + 2x + 4
15 maj 15:54