.
selena: przez punkt K przecięcia sie przekątnych AC i BD trapezu poprowadzono prosta m prostopadlą do
obu podstaw trapezu, która przecina krótsza podstawę DC trapezu w punkcie L, a dłuższą
podstawę AB w punkcie M. Wiedząc ze LM=12 oraz ze KL=2 i LC=3 oblicz długosc przekątnej AC
trapezu
16 kwi 20:09
selena: prosze pomuszcie
16 kwi 21:29
Eta:
Pom
óżcie .......... bo poma
gamy
16 kwi 21:56
Eta:

|ML|=12 i |LK|=2 to: |KM|=10
|KC|=x |AK|= k*x , x>0 i k >0 −−− skala podobieństwa ΔABK ~ ΔKCD
Z tw. Pitagorasa w ΔKLC x
2=2
2+3
2 ⇒ x=
√13
to |AK|= 5*
√13 zatem |AC|= 5
√13+
√13=
6√13
16 kwi 22:08