m.zerowe i dziedzina
Piotrek: m.zerowe i dziedzina. Dziedzina R / {4,−5} m.zerowe 3 i −1

dobrze mysle?
| | (√x−3)(x+1) | |
f(x)= |
| |
| | (x−4)(√x+5) | |
16 kwi 20:09
Piotrek: sprawdzi ktoś, lub wyprowadzi z błędu?
16 kwi 20:18
Piotrek: podbijam do góry
16 kwi 20:56
Ajtek:
D: x≠4 i x−3≥0 i x+5>0 część wspólna tych 3 warunków.
M. zerowe zależą od dziedziny.
16 kwi 20:58
Saizou : dziedzina jest źle wyznaczona, przyjrzyj się pierwiastkom np √x−3
16 kwi 20:59
Piotrek: mógłbyś rozpisać, żebym zrozumiał jak do tego dojść?
16 kwi 21:01
Piotrek: czemu x−3 >lub równe 0?
16 kwi 21:03
Ajtek:

x≠4
x≥3
x>−5
D:x∊≤3;∞)\{4}
16 kwi 21:07
Saizou : to co jest pod pierwiastkiem musi być większe bądź równe 0, jeśli pierwiastek jest w mianowniku
musi być większe do 0
tak więc
x−3≥0
x≥3
x+5>0
x>−5
x−4≠0
x≠4
zatem x∊<3:+∞)
| | (√x−3)(x+1) | |
0= |
|
|
| | (x−4)(√x+5) | |
0=(
√x−3)(x+1)
x=−1 albo x=3
i teraz sprawdź czy się mieszczą w dziedzinie
16 kwi 21:07
Ajtek: Liczba pod pierwiastkiem parzystego stopnia nie może być mniejsza od zera.
16 kwi 21:07
Ajtek: Jeżeli pierwiastek jest w mianowniku to musi być >0.
16 kwi 21:08
Saizou : Ajtek jak z przedziału <3:∞) można odjąć 4 skoro 4 już nie ma w tym przedziale?
16 kwi 21:09
Ajtek: Saizou nie wywaliłeś 4 z dziedziny

.
16 kwi 21:09
Ajtek: Czy 4>3
16 kwi 21:09
Piotrek: Dziekuje
16 kwi 21:10
Ajtek: źle napisałem 3>4
16 kwi 21:11
Saizou : jakim cudem ja tam widziałem 8

to ja nie wiem, oj kiepsko już ze mną
16 kwi 21:11
Ajtek: Może ktoś w międzyczasie "wyżarł" z 8 kawałek i zrobiło się 3
16 kwi 21:13
piotrek: czyli m.zerowe to tylko 3 tak?
16 kwi 21:24
Ajtek: Tak

.
16 kwi 21:27
piotrek: Dzieki jeszcze raz
16 kwi 21:32