prawdopodobieństwo
Pepsi2092: Punkt obrony przeciwlotniczej dysponuje pięcioma rakietami, z których każda naprowadzana jest
na cel niezależnie od pozostałych i każda zawsze trafia do celu. W zasięgu obrony
przeciwlotniczej pojawiły się trzy nieprzyjacielskie samoloty. Oblicz prawdopodobieństwo, że
wszystkie samoloty zostana trafione.
|Ω|=3
5=243
| | 150 | | 50 | | 16 | |
P(A)= |
| = |
| , w odpowiedziach jest zaś |
| , może mi ktoś wytłumaczyć |
| | 243 | | 81 | | 27 | |
dlaczego to co napisałem jest źle ?
16 kwi 20:04
MQ: Dziwne, mi też wychodzi 150/243 czyli 50/81.
Może ktoś jeszcze się wypowie?
Albo komuś się zechce rozpisać całą Ω
16 kwi 21:43
Pepsi2092: Dzięki wielkie

Czyli w odpowiedziach się musieli pierdyknąć
17 kwi 03:21
Patronus: Nie rozumiem, skoro każda rakieta zawsze trafia do celu, to prawdopodobieństwo trafienia
samolotów jest równe 1. Skąd te wszystkie wyliczenia?
17 kwi 07:08