Pilne
Monia: Wyznacz równania stycznych do okregu x2+2y+y2−6x−15=0 i rownoleglych do osi OX.
16 kwi 20:02
Maslanek: (x−3)2 + (y+1)2 = 5
Równoległe do osi OX, zatem ax=0
Czyli
y=3+√5
y=3−√5
16 kwi 20:04
Skipper:

x
2−6x+9+y
2+2y+1=25
(x−3)
2+(y+1)
2=25
te równania to:
y=

?
y=

?
16 kwi 20:11
Monia: Skad to wszystko sie bierze? Bo nie rozumiem
16 kwi 20:12
Maslanek: Dobra... prawda
16 kwi 20:12
Maslanek: Idę się utopić −,−
16 kwi 20:12
Skipper:
Maslanek ... sprawdź ten promień −

... a już te trójki to chyba nieporozumienie
16 kwi 20:17
Monia: Ktn mi to wyjasni?
16 kwi 20:18
Skipper:
a czego nie rozumiesz

?
16 kwi 20:19
Maslanek: Dobra... Cholerne nieporozumienie xD
Jedno wielkie zero.
Chyba pora skończyć na dzisiaj
16 kwi 20:20
Monia: Najlepiej by bylo jakby ktos mi wszystko wyjasnil
16 kwi 20:26
Skipper:
a co tu jest do wyjaśniania?
Przekształcasz równanie okręgu tak aby "złapać" współrzędne jego środka i promień
Mając je wszystko jest jasne
16 kwi 20:28
krystek: Masz środek okręgu w punkcie S=(3.−1)
I teraz prosta styczna do do wspłórzędnej y czyli −1+ promień ⇒y=−1+√5 i odejmujesz promień
y=−1−√5
16 kwi 20:31
Maslanek: Promień to 5...
16 kwi 20:32
Monia: Ale nie rozumiem skad sie te liczby wzięły
16 kwi 20:32
Skipper:
... o masz ... i znów ten √5 ... −:(
16 kwi 20:32
krystek: to y=−1+5 i y=−1−5
16 kwi 20:33
krystek: Bezmyslnie przepisane ,nie licząc.
16 kwi 20:34
Maslanek: Równanie ogólne okręgu (x−a)2 + (y−b)2 = r2
gdzie a − odcięta
b − rzędna
Tu masz
a=3
y=−1
r=5
Proste są równoległe do OX, więc w prostej y=ax+b, ax=0 (równoległość = brak zmiennej)
Zatem:
y1=−1+5 = 4
y2=−1−5 = −6
16 kwi 20:35
Monia: Yy nie kumam no skad ta 3 skad 1 i skad 5 itd
16 kwi 20:44