granica
sylwia: oblicz granice przy x dazacym do 1 lim (x−1)/ln(2x−1)
16 kwi 19:53
Krzysiek: skorzystaj z reguły de l'hospitala
16 kwi 19:58
sylwia: a bez niej nie da sie?
16 kwi 20:21
Krzysiek: | | ln(1+x) | |
możesz np. skorzystać z tego, że: limx→0 |
| =1 |
| | x | |
16 kwi 20:24
sylwia: nie rozumiem teraz
16 kwi 20:32
Krzysiek: podstawienie: t=x−1
x→1 więc t→0
| | ln(1+t) | |
skoro limt→0 |
| =1 |
| | t | |
więc wracając do Twojej granicy:
| t | | 1 | | 2t | | 1 | | 1 | |
| = |
| |
| → |
| *1 = |
| (dla t→0) |
| ln(2t+1) | | 2 | | ln(1+2t) | | 2 | | 2 | |
16 kwi 20:36
sylwia: a granica z ln(2x−1) x dazy do 1?
16 kwi 20:42
Krzysiek: chodzi Tobie o taką granicę : limx→1 ln(2x−1) =0 ?
16 kwi 20:45
sylwia: przepraszam pochodna ln(2x−1) a nie granica. mój blad. przepraszam
16 kwi 20:48
Krzysiek: | | 1 | |
[lnf(x)]' = |
| *f'(x) |
| | f(x) | |
16 kwi 20:50
sylwia: dziekuje za pomoc
16 kwi 20:52