Pomóżcie proszę...
fredka: W tg kąta ostrego α jest równy √32. Oblicz cos kąta α,
16 kwi 19:33
Maslanek: | | sin a | |
tg a = |
| = U {sqrt(3)}{2} |
| | cos a | |
sin
2 a + cos
2 a = 1
Taki układ równań. Powinno pomóc
16 kwi 19:35
fredka: Acha... tym sposobem.. Dzięki za podpowiedź
16 kwi 19:38
fredka: Gdybym miała dany kąt sin lub cos to wiem ale tu jest dany kąt tg.. więc? Jak to mam zrobić?
16 kwi 19:43
Maslanek: hm... To też całkiem proste
Podstawiasz do drugiego:
| | 3 | |
cos2 a * |
| + cos2 a = 1 |
| | 4 | |
16 kwi 19:47
fredka: Acha

Dzięki bardzo
16 kwi 19:49
fredka: Maslanek, jesteś? A nie mógłbyś mi rozwiązać tego zadania...? Mnie jakies cuda−dziwy
wychodzą
16 kwi 20:02
fredka: Jestem noga z matematyki
16 kwi 20:03
fredka:
16 kwi 20:04
Maslanek: zwyczajnie pierwiastki wychodzą:
| | 2*√7 | | 2*√7 | |
cos a = |
| lub cos a = − |
| |
| | 7 | | 7 | |
16 kwi 20:05
Maslanek: Tzn nie... Kąt ostry

Więc tylko jedno, pierwsze − nie czytałem
16 kwi 20:05
fredka: no dobra... ide sie utopić

i tak nic z tego nie rozumiem
16 kwi 20:10
fredka: nie miej mnie na sumieniu Maslanek.. próbowałeś pomóc

Dzięki
16 kwi 20:12