matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Skąd te 2x?
Katrinina:
Rozwiązuję funkcję liniową do której mam odpowiedzi i dotarłam do takiego czegoś : (x−1)
2
−x(x−3)=2y+3, no i mi wychodzi x
2
+1−x
2
+3x=2y+3, a powinno wyjść : x
2
−2x+1−x
2
+3x=2y+3. i Takie pytanie skąd te 2x
bo ja już nie wiem...
16 kwi 19:20
Paula:
wzó skróconego mnożenia (x−1)
2
= x
2
−2x+1
16 kwi 19:23
Katrinina:
ah, to pominęłam. Wielkie dzięki
16 kwi 19:24