| 4sin2α + 5cos2α | |
| sinα * cosα |
| 4sin2 a + 4cos2 a + cos2 a | 4 + cos a | ||
= | = | ||
| sin a * cos a | sin a / cos a * cos2 a |
| 4+cos2 a | 4+cos2 a | 4sin2 a + 5cos2 a | ||||
= | = | = | = | |||
| tg a * cos2a | 3 cos2 a | 3cos2 a |
| 4sin2 a | 5cos2 a | |||
= | + | = 4/3 * tg2 a + 5/3 = 4*9 + 5/3 = 36 + 5/3 = | ||
| 3cos2 a | 3 cos2 a |
| 2 | ||
37 | ||
| 3 |
| sin a | |
= tg a | |
| cos a |
| sin a | |
= tg a | |
| cos a |
| sin a | ||
Czyli robię: | * cos a * cos a | |
| cos a |
.
Jak robię zadanie to staram się to zrobić jak najszybciej i jak najprościej. Czasem się nie da.
W tym przypadku sobie utrudniłem i miałem problem z tym co dostałem − lae chwila ruszenia
makówką i mamy rozwiązanie
Dzięki wielkie
Dla mnie to i tak skomplikowane, trygonometria to nie mój dział a tym
bardziej takie przekształcenia
+ 5/3 = 12 + 5/3 = 13 2/3
Tak to już jest jak się zadanka robi na kompie
Dzięki wielkie!