Bardzo proszę o pomoc.
monika: Stożek powstal w wyniku obrotu trójkąta prostokątnego równoramiennego wokół swojej osi
symetrii.Wiedząc,że pole obracającego się trójkąta jest rowne 9,oblicz v i pole powierzchni
bocznej tego stożka.
16 kwi 18:50
Paula:

Hr xx4545
trójkąt jest równoramienny i prostokątny więc ramię x bedzie twożąca stożka, kąty przy
podstawie maja po 45
o
obliczamy x z pola trójkąta
P=
12*x*x=9
x
2=18
x=3
√2
oblicz r z cos 45
oraz H z sin 45
o
reszta już ze wzorów na objętośc i pole pow bocznej stożka.
16 kwi 20:04