Wielomiany
szymek: Dobierz współczynnik c tak, aby liczba −2 byla pierwiastkiem wielomianu.
F(x) = −2x3 +cx2 −3x +1
O wielomianie G(x) = 2x3 − ax2 − 3x + 1 wiadomo że G(1)= −2. Oblicz Wartość wyrażenia
G(−1)−G(2)
Wielomiany V(x) = (x3+x2−2x−1)(ax+b) i W(x) = 2x4 + 3x3 −4x −1 sa rowne. Wyznacz a i b.
Z góry dziekuje za naprowadzenie na trop, z rozwiazaniem zadania sam sie pobawie.
16 kwi 18:47
Patronus:
1) F(−2) = 0 i wyznacz c
2) podobnie
3) wielomiany są równe jeśli współczynniki przy odpowiednich potęgach x są sobie równe
czyli:
ax4 i 2x4 to znaczy, że a=2 i tak trzeba porównać resztę
16 kwi 18:55
szymek: F(−2) − 2 * (−2)
3 + c*(−2)
2 − 3*(−2)+1 =0 −4 * −8 + c −4 −6 +1=0
−c = 4*8+4+6−1
−c = 41 /

−1)
c = −41
dobrze to rozumiem?
w drugim zadaniu zamiast x podstawiam −2 tak? i odejmuje G(−1)−G(2). Tylko nie bardzo rozumiem
tego G(−1)−G(2) jak to wyczarowac, rozumiem ze z tego rownania G(x) ma mi wyjsc a ale co
dalej?
a 3 zadanie to skad wziales to ax
4 to znaczy, ze a=2 i jak porownac te reszte?
przepraszam za tak banalne pytania dla ciebie, ale chcialbym to ogarnac.
16 kwi 19:15
Maslanek: F(−2) = +16 + 4c + 6 + 1 = 0 <==> c=?
16 kwi 19:29
Maslanek: W drugim G(1) = −2 <==> 2(1)3 − a*12 − 3*1 + 1 = −2 <==> 2 − a − 3 + 1 = −2 <==> a=?
Podobnie G(−1)−G(2)
16 kwi 19:30