bryły obrotowe
szarlota: Przekątna przekroju walca ma długość 20 i jest nachylona do podstawy pod kątem 60 stopni.
Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej walca.
Chodzi mi jedynie o wyniki. Chciałabym sprawdzić czy dobrze zrobiłam to zadanie.
16 kwi 18:45
szarlota: ponawiam prośbę
16 kwi 19:19
goldenfille: to ile ci wyszło

a zaraz policzę
16 kwi 19:20
goldenfille: V=250√3π
Pc=50π(1+2√3)
16 kwi 19:24
szarlota: Policzyłam. Wyszło mi trochę inaczej. Otóż:
skoro r=5, a H=5√3 to:
V = Pp * H = 25π * 5√3 = 125π√3
Pc= 2 * πr2 + 2πr * H = 50π + 2π5 * 5√3 = 50π + 50π√3
16 kwi 19:33