układ równości z wartością bezwzględna
niech_zyje_wolna_polska:
Dlaczego nie moge tego rownania rozwiaz w 3 przypadkach?
1) x≥0 i y≥0
2) x≥0 i y<0
3) x<0 i y<0
Kiedy tak robie wychodzi mi cos innego niz jest w rozwiazaniu
16 kwi 18:34
Patronus: jeszcze jest jedna możliwość:
x<0 i y≥0
16 kwi 18:36
niech_zyje_wolna_polska: no tak, ale dalej wychodzi mi cos innego niz w opowiedziach.
16 kwi 19:06
niech_zyje_wolna_polska: f5
17 kwi 00:19
Patronus:

1) x≥0, y ≤ 0
x−y = 1
−x − y = 1
−2y = 2
y=−1, x=0, ok
2) x≥o, y>0
x − y = 1
−x + y = 1
0 = 2
brak rozw.
3)x< 0 y≤0
−x − y = 1
−x − y = 1
nieskończenie wiele rozw. zawartych w zbiorze: {(x,y)∊R
2: x<0, y≤0}
4)x<0 y>0
−x−y=1
−x+y=1
−2x = 1
x=−1
y=0, odpada, bo y=0 nie mieści się w przedziale y<0
Odpowidzią jest zakreślony kawałek płaszczyzny
17 kwi 07:04