matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pewnie ciągi
zbk :
x−1
x−2
2
1
Rozwiąż równanie
+
+... +
+
=3, gdzie x ≠ 0.
x
x
x
x
prosze o pomoc cos mi pachnie ciągiem ale niewiem jak doprowadzic
16 kwi 18:27
Patronus:
x−1 + x−2 + x−3 + ... x−(x−2) + x−(x−1)
=
= 3
x
w liczniku mamy zapisaną w odwrotnej kolejności sumę ciągu 1,2,3,...,x−1, ilość sumowanych elementów to x−1, czyli suma:
a
1
+a
x
−1
1+x−1
x(x−1)
s
x−1
=
*(x−1) =
*(x−1) =
2
2
2
Dostajemy zatem:
x(x−1)
1
*
= 3
2
x
i dalej już łatwo.
16 kwi 18:32
zbk :
dzieki
16 kwi 18:38