Wyznacz Wartość parametru m tak aby prosta była równoległa do osi Oy
BartekWoj: a) mx−2y+6=0
b) 7x−my+4=0
16 kwi 18:22
Patronus: Prosta jest równoległa do osi OY jeśli jest postaci x=a, a∊R
a)mx = 2y−6
Ta prosta nigdy nie jest prostopadła do OY, bez względu na wartość m
b) m = 0
16 kwi 18:45
stasia: przenieś y na jedną stronę,a pozostałe wyrazy na drugą, po czym doprowadź do postaci y=...
teraz się zastanów kiedy prosta jest równoległa do os OY.
podpowiem, że zależy to od współczynnika "a"
16 kwi 18:46
martyna: ja otrzymuje w podpunkcie b taka postać:
−my=−7x+4 |: −m
y= (−7+4)/ −m
no i co dalej z tym zrobić?
17 kwi 16:50