ostroslup zadanko.
jok:

Podstawą ostrosłupa ABCDW jest kwadrat ABCD o polu 2. Krawędź boczna DW jest wysokością tego
ostrosłupa. Długość krawędzi bocznych AW i BW spełniają warunek 2 |BW| =
√6 |AW|. Oblicz
objętość ostrosłupa.
ab=bc =
√2
| | |AW| | |
2 |BW| = √6 |AW| , czy |
| = x? |
| | |BW| | |
od czego tutaj zacząć?
16 kwi 18:07
jok:
16 kwi 18:22
jok: Długość boku rombu jest równa , a długości jego przekątnych są równe d1 i d2 . Oblicz miarę
kąta ostrego rombu jeżeli wiadomo, że a= √d1d2
16 kwi 18:34
Paula: dorysuj przekatną BD podstawy , otrzymasz 2 trójkaty prostokątne WDB i WAB
przekątna podstawy ma 2 cm, bok kwadratu
√2
stąd i tw Pitagorasa
skoro BW=
√22 AW
to mamy układ
po rozwiązaniu jeśli sie nie pomyliłam H=2 ale sprawdz.
16 kwi 19:04
Paula: dorysuj przekatną BD podstawy , otrzymasz 2 trójkaty prostokątne WDB i WAB
przekątna podstawy ma 2 cm, bok kwadratu
√2
stąd i tw Pitagorasa
skoro BW=
√22 AW
to mamy układ
po rozwiązaniu jeśli sie nie pomyliłam H=2 ale sprawdz.
16 kwi 19:04
asdf: nie rozumiem :
moim zdaniem :
| | 6 | |
4 |BW|2 = 6 AW2 >>> BW2 = |
| AW2 |
| | 4 | |
H
2 + 2 = AW
2
| | 6 | | 4 | | 16 | |
H2 + 4 = |
| AW2 >> |
| H2 + |
| = AW2 |
| | 4 | | 6 | | 6 | |
H = 2
√2
Niech osoba 3 sprawdzi nasze wyliczenia, dziękuje za podpowiedź.
16 kwi 21:50
jok: H2 = √2, sprawdzi ktos?
16 kwi 22:24
Aga1.: H
2=2
H=
√2−tak mi wyszło
16 kwi 22:33