Aga1.: Miejsca zerowe x=−3, x=2
Punkty (−3,0), (2,0)
Wierzchołek W(p,q)
q −−policz
Punkt przecięcia z osią Oy: (0,3)
ramiona paraboli skierowane do dołu.
Saizou : masz miejsca zerowe −3 i 2 (to widać z postaci iloczynowej funkcji) następnie
| | x1+x2 | | −3+2 | | 1 | |
współrzędne wierzchołka p= |
| = |
| =− |
|
|
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
q=f(− |
| )=− |
| (− |
| +3)(− |
| −2)
|
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
i dokończ

warto również obliczyć miejsce przecięcia się wykresu z osią y