Funkcje
Gośka: Czy do wykresu podanej funkcji należy punkt A = (0,2)? Czy należy punkt B= (2,0)
a) f(x) = x
3+2
b) g(x)= x
2−2
c) h(x)=2 − x
2/2
d) k(x)= 2x − 1
e) l(x)= Ix − 2 I
f) m(x) I I 2x I − I−2
Czy ktoś umie zrobić to zadanie

Totalnie nie wiem o co w nim chodzi..
gdyby ktoś mi wytłumaczył choć jeden przykład bylabym bardzo wdzieczna
16 kwi 17:18
Ajtek:
Punkt A ma współrzędne: x=0 i y=2
a)f(x)=y=x
3+2
teraz podstawmy w miejsce x i y wartości pkt−u A:
2=0
3+2
2=2 pkt A należy do wykresy f(x)=x
3+2
Pozostałe podobnie należy zrobić

.
16 kwi 17:29
Gośka: dziękuje

czyli jeśli np w punkcie B wyszło mi że
A: −2 − to nie bedzie istniało, bo musi wynosić 2
b: 2 − też nie , bo musi być 0
16 kwi 17:31
Ajtek: Dokładnie

. Jeżeli wychodzi sprzeczność, to pkt nie należy do wykresu funkcji.
16 kwi 17:32
Gośka: dziękuje
16 kwi 17:32