Wykaż, ze róznica szescianów dwóch kolejnych liczb nieparzystych
kala: Wykaż, ze róznica szescianów dwóch kolejnych liczb nieparzystych jest podzielna przez 2 i
jednoczesnie nie jest podzielna przez 4
Czy mogę tu skorzystać ze wzoru a3−b3=(a−b)(a2−ab+b2) czy mam po kolei wyliczyć sześciany?
16 kwi 16:43
Patronus: dwie kolejne liczby nieparzyste to:
2n−1, 2n+1
Różnica sześcianów dwóch kolejnych liczb nieparzystych to:
(2n−1)3 − (2n+1)3 = 8n3 − 12n2 + 6n − 1 − 8n3 − 12n2 − 6n − 1 = −24n2 − 2 = 2(−12n2 −
1)
Jest podzielne przez dwa bo = 2p, p=(−12n2−1)
jeśli −12n2−1 jest podzielna przez 2 to całość jest podzielna prze 4
ale −12n2 jest liczbą parzysta, jeśli odejmiemy 1 będzie nieparzysta czyli nie dzieli sie na
2.
Zatem różnica sześcianów dwóch kolejnych liczb nieparzystych nie jest podzielna przez 4.
16 kwi 16:51
kala: dziękuję
16 kwi 16:52