Charakterystyki zmiennych losowych dyskretnych
klasa: Zmienna losowa X ma rozkład
x
i −2 −1 0 1 2
p
i 0.1 0.2 0.3 0.1 0.3
Utworzyć rozkład oraz dystrybuantę zmiennej losowej Y=X
2
Wyznacz wartość oczekiwaną oraz wariancję zmiennej losowej X i Y.
bardzo proszę o pomoc
16 kwi 16:20
Aga1.: Wartość oczekiwana zmiennej losowej X
EX=−2*0,1+(−1)*0,2+0*0,3+1*0,1+2*0,3=−0,2−0,2+0,1+0,6=0,3
Wariancja zmiennej losowej X
D2(X)=E(X2)−(EX)2
E(X2)=(−2)2*0,1+(−1)2*0,2+02*0,3+12*0,1+22*0,3=
dokończ
16 kwi 16:41
klasa: ok wielkie dzięki

ale jak podniosę X
2 to jak będę liczył wartość oczekiwaną i wariancję to każdą liczbę mam
jeszcze podnieść do kwadratu?
16 kwi 16:53
klasa: może ktos odpowiedzieć?
16 kwi 23:29