.
asdf: @
Mila
Podeślesz mi ten arkusz z matury 2012 Bydgoszcz?
16 kwi 16:12
asdf: znalazłem już, nie trzeba
16 kwi 16:23
Basiek: To może zarzucisz linkiem?

Coś trzeba dziś zrobić
16 kwi 16:30
16 kwi 16:36
rumpek: Ambitniejsza jest rozszerzona
16 kwi 16:37
Basiek: Właściwie, liczyłam na to, że załapię się na rozszerzoną, aczkolwiek dziękuję
16 kwi 16:38
rumpek: pdf.zadania.info/61615.pdf
16 kwi 16:38
Basiek: Pierwsze zadanie analityczna. Już lubię.

Dzięki
Rumpek
16 kwi 16:40
rumpek: Kein problem
16 kwi 16:41
asdf: ja podstawę piszę, nie rozszerzenie
16 kwi 16:43
Basiek: Rumpek Das ist schrekliche Sprache. Du hast keine Herz.

Btw. nie chcesz fajnego słuchania z ang ?
16 kwi 16:43
rumpek: Możesz dać

przyda się
16 kwi 16:44
Basiek: I nawet o dziwo...., jak tak sobie słuchałam, patrzę, a tam ten jeden task z operonowskiej
próbnej podstawy z tego roku
http://www.esl-lab.com/
16 kwi 16:45
rumpek: Inglisz is izzy

Inglisz is cuul
16 kwi 16:46
Basiek: Before matura exam nothing is easy. Trust me.
16 kwi 16:47
Basiek: Widzisz. Przedimek nieokreślony "a", znów zapomniałam.

Zawsze zapominam.
16 kwi 16:49
rumpek: Ja zapominam o przedrostkach w wypowiedzi ustnej
16 kwi 16:49
rumpek: Najgorsze na ustnej z ang jest to, że bywa tak, iż nie wiem co po polsku powiedzieć

A co
dopiero po angielsku
16 kwi 16:50
Basiek: Moja ustna to sam ciąg "eeeeeeeeeeee", więc w sumie można podciągnąć, prawda?
Idę coś zrobić normalnie

Koniec z obijaniem się, bo aż mi wstyd
16 kwi 16:50
Basiek: Rumpek, większość tak ma. To jest autentyk. Jakby nie mogli zadawać łatwych pytań
16 kwi 16:52
rumpek: ja tam sobie mówię "what else" to nie odejmują punktów, za ciągłość wypowiedzi
16 kwi 16:52
Basiek: Moje "eeeeeee" jest naturalne. Nie robię tego specjalnie, ja nawet o tym nie wiem.
16 kwi 16:53
16 kwi 16:55
Saizou : takie przydatne słówka żeby nie mówić "eeee" to np. what else, what more, however, but, on the
other hand, furthermore, nonetheless itp.
16 kwi 16:56
rumpek: I jak zrobiłaś to pierwsze, a arkusza

?
16 kwi 16:56
Basiek: Wiem, jestem przy 12.

Wydaje mi się, że Operon musiał to jakoś załatwić, a nie tak od ręki "kradniemy"

Dobra: arkusz, 2 zadanka z Aksjomatu, 5 słuchanek.
Będę jak skończę

Mam nadzieję, że do jutra skończę. Uczyć się, dzieciaki!
16 kwi 16:57
asdf: Widzę, że nie tylko ja tak mam, że jak mam zacząć coś robić to jest tyle innych ciekawych
rzeczy do zrobienia
16 kwi 16:59
Basiek: @Błażej− ja naprawdę nad tym nie panuję. To jest tak "My mum eeee is eee..."

Ale jak się porządnie zdenerwuję to taki sprint, że na jednym oddechu całe zadanie bez
zająknięcia

@Rumpek− w ogóle, kiedy masz ostatnio egzamin jakikolwiek?
16 kwi 16:59
rumpek:
"kiedy masz ostatnio egzamin jakikolwiek?" Could you fix this question? : d
16 kwi 17:01
Saizou : ja wolę rozmawiać z kimś po angielsku, bo jak widzę pisownie i moje literówki to aż mnie to
denerwuje
a swoją drogą to umie ktoś z was niemiecki?
16 kwi 17:02
Basiek: Men...
Pytam, kiedy przestajesz być "maturzystą" ? Kiedy masz jakąś ostatnią maturę. Pewnie ustna−
polski, angielski?
16 kwi 17:02
rumpek: natürlich
Saizou 
jakoś tak na 3
16 kwi 17:03
rumpek: ostatnia

ANG

17 maja
16 kwi 17:03
rumpek:
Polak 14 maja
16 kwi 17:04
Basiek: Ja, ich habe 5.

Ich lerne seit 10 Jahre.

Aber ich hasse es.
A tak serio, średnio mi to idzie

Ale jak coś, to mogę też spróbować pomóc
16 kwi 17:05
Saizou : weil ich eine Brife schreiben musse, auBerdem habe ich im Mittwioch eine quiz.
16 kwi 17:06
Basiek: W ogóle− można mieć pasek, mając tróje na świadectwie?

Bo wiem, ze w gimn. było coś takiego,
że masz 3= nie masz paska.
I ech.... kończę maturę dzień wcześniej!
16 kwi 17:06
Basiek: Die Prufung.... ja, ich hasse Deutsch.
16 kwi 17:07
rumpek:

to zakładam, że będziesz mnie dopingowała "mentalnie"

na ustnej z ang [wchodzę jako
pierwszy

o 8 ]
Pewnie, że można

W ogóle masz takie oceny

na pasek?
16 kwi 17:08
Basiek: Jeśli dobrze policzyłam, to tak.

2x 3
2x 4
2x 6
reszta 5

Te tróje, to przy założeniu, że obleję. Inaczej tam są 4
16 kwi 17:10
16 kwi 17:11
Basiek: 
Powiem Ci szczerze, że w trzeciej klasie oceny olałam, ogólnie na pasek nie liczyłam. Tak z
głupoty sobie liczyłam przy obiedzie, bo nie lubię robić jednej rzeczy na raz.

Patrzę. O.o
16 kwi 17:12
Saizou : zum Gluck meine Freundin lernt Deutsch seit 11 Jahre und sie will studieren Deutsche
16 kwi 17:12
rumpek: mam skromne 4.3 i jestem zadowolony
16 kwi 17:13
Basiek: Du musst deine Freundin sehr mogen.

Ależ to jest świetna średnia, tak sądzę
16 kwi 17:15
rumpek: Jak dla mnie

?
16 kwi 17:15
asdf: @rumpek:
trzy szóstki − wf, religia, wok/wos?
16 kwi 17:16
16 kwi 17:16
rumpek: nie

matma
religia
informatyka
16 kwi 17:17
Saizou : Ich verstehe nicht
16 kwi 17:17
Basiek: Informatyka powiadasz? ;>
16 kwi 17:18
rumpek: jo
16 kwi 17:19
asdf: z informatyki zdajesz mature?
16 kwi 17:19
16 kwi 17:19
rumpek:
nie, ale idę na informatykę

Najwazniejsza jest matematyka − najwięcej punktów
16 kwi 17:20
16 kwi 17:24
asdf: mogłeś wziąć informatykę przynajmniej jakieś punkty byś dostał.

Jeżeli masz 6 z informatyki
sprawiedliwie (typu nie dostajesz oceny za power pointa tylko excel, access itd) to spokojnie
byś zdał

Programowania byś nie musiał brać, bo to jedyne 40% więc 60% w zasięgu ręki masz
za same accessy i excele

I jak ciut znasz podstawe systemu liczbowego (hex, bin...) to byś
dał rade nawet na więcej

Ale na informatykę myślę, że nie trudno jest się dostać bo to
rozwijający się kierunek w polsce i jest dużo uczelni z tym powiązanych
16 kwi 17:24
rumpek: Basiek hmmm, śpię

?
16 kwi 17:25
rumpek: Programowanie jest najlepsze
16 kwi 17:25
!!!!!!!!!!!!!Lulek: Dziękuję za zainteresowanie
16 kwi 17:25
16 kwi 17:26
asdf: jaki język programowania?
16 kwi 17:27
rumpek: Dzisiaj mnie mamcia tak w nocy budzi, koło 8 i się pyta czy nie idę do szkoły

Na co
otrzymała natychmiastową odpowiedź

"Oceny wystawione".
16 kwi 17:27
rumpek:
C++, C, Perl
A w szczególności skryptowe: php, html, js, + bazy danych
16 kwi 17:28
Basiek: O ósmej... szczęściarz. Ja w środę jeszcze piszę spr. z 3 lat z informatyki. Nie czuję się z
tym fantem najlepiej. Prawdę mówiąc odwrotnie.

A to zadanie z parametrem jest zdaje się masakryczne
16 kwi 17:28
rumpek: bardzo ... w miarę ... łatwe jak się przekształci
16 kwi 17:29
!!!!!!!!!!!!!Lulek: a pomożesz?
16 kwi 17:30
Basiek: DObra, w sumie racja

Widzę.
Tylko... metoda wyznaczników

gr
16 kwi 17:31
rumpek: Jak
Basiek nie zrobi, to tak
16 kwi 17:31
asdf: html to nie język programowania

To jest coś typu word
16 kwi 17:31
!!!!!!!!!!!!!Lulek: ja jeszcze nie widzę

ale dziękuję za ofertę
rumpek
16 kwi 17:33
!!!!!!!!!!!!!Lulek: wierzę w Cb Basiek i dziękuję
16 kwi 17:34
rumpek:
Do worda ty go nie porównuj, HTML to podobnie jak XML, Tex itp. język znaczników, dlatego
określiłem go językiem programowania

, bo trzeba znać ogólne zasady aby coś ciekawego wyszło
16 kwi 17:34
16 kwi 17:38
asdf: Html jest zbyt banalny, żeby to nazwać językiem programowania
16 kwi 17:43
rumpek:
HTML nie jest banalny w połączeniu z JS lub Ajaxem, można wtedy bowiem zdziałać rewelacyjne
cuda, + do tego css3 to hulaj dusza
16 kwi 17:45
!!!!!!!!!!!!!Lulek: dziękuję Wam wszystkim
16 kwi 17:46
asdf: Tworzenie szablonów z cssem jest tak banalne jak edytowanie tekstu w wordzie.
Tworzenie szablonów − chodzi mi o nie ściągnięcie gotowca typu faux column CSS tylko od zera.
3−4 kursy z internetu, troche myślenia i nawet nie trzeba znać do końca co za co jest
odpowiedzialne. W czystym html nie grozi Ci żaden atak, zamiast divów, spanów (elementów
blokowych) możesz używać samych tabelek, gdzie tabele są do całkiem innego użytku.
W innym języku, jak użyjesz czegoś, do czego nie jest stworzone to jak będziesz
chciał rozwinąć program to w koncu albo będziesz musiał przestać pisać na tym kodzie, albo
zaczniesz od nowa pisać tak jak się należy. Teraz przeglądarki są tak robione, że HTML staje
się coraz prostszy bo za pomocą jednego "polecenia", typu: margin masz już dużo więcej
możliwości niż 3−4 lata temu gdzie trzeba było się trzymać zasad
16 kwi 17:50
rumpek:
Nigdy nie korzystam z gotowych rozwiązań przy cięciu i kodowaniu layoutów tym bardziej z jakiś
tam programów niby do tego bo uważam, że to szmelc. Starczy zwykły Eclipse lub Notepad ++ z
kolorowaniem składni.
Odnośnie rozwoju HTML i CSS, tak owszem technika poszła naprzód, jednak teraz opłaca tworzyć
się strony tylko dla FF, Chrome, Opera, Safari, Natomiast IE − n / c [ strasznie zacofane].
Cudem techniki jest HTML5 jestem zachwycony tą technologią
16 kwi 17:55
asdf: HTML5 wejdzie dopiero za kilka lat, według mnie jeszcze z dobre 5−7 lat, bo żeby wyprzeć Adobe
to musi się troche postarać

Głównie o to chodziło przy tworzeniu tej wersji HTML.
Tworzenie stron w programach pajączek itd to gówno, a widziałeś Aptana studio?

miodzik

.
Jak chce się zrobić dobrą stronę internetową, to jednak trzeba stosować się do trident'a
(silnik przeglądarki i−e). W końcu +/− 50% ludzi korzysta jeszcze z IE6 nawet
16 kwi 18:01
rumpek:
HTML5 − już teraz jest po części, można całkiem niezłe gierce tworzyć z małą pomocą JS.
Odnośnie IE6 − już nie jest oficjalnie wspierana, dlatego to ulga dla koderów. IE6 nawet nie
obsługuje przeźroczystych obrazków.
Aptana studio podobne z wyglądu do Eclipse, i wcale nieprawdą jest "Jak chce się zrobić dobrą
stronę internetową, to jednak trzeba stosować się do trident'a". Sam tworzę strony i klienci
są zadowoleni
16 kwi 18:06
asdf: Nie jest wspierane, ale te 50% rynku korzysta z tego więc należało by tym bardziej, że robisz
to za pieniądze więc powinieneś być rzetelny dla swoich klientów

P.S Próbowałeś kiedyś rozsypać/zaspamować tą stronę?

Mi się to kiedyś udało, ale to z 3−4
miesiące temu jak dopiero zacząłem się przygotowywać do matematyki, ale już tego nie robię bo
za dużo te forum mi pomogło i fajnie, że może pomagać
16 kwi 18:13
Saizou : asdf punkty na maturze lecą tę stronę
16 kwi 18:16
asdf: Nom

Lipa
16 kwi 18:17
rumpek:
IE6 − działa normalnie jak kodze, bo już mam wyuczone jakie funkcje z CSS nie pójdą lub mogą
być problemy z jakąś funkcją.
Odnośnie spamu forum, można przeprowadzić go bez problemu

W sumie wykorzystać można perla,
wystarczy przyjrzeć się tylko skryptowi tego co jakub użył. Puścić z zewnętrznego serwera.
16 kwi 18:22
Saizou : nie bierz tego do siebie, ale tak mi się rzuciło w oczy
16 kwi 18:22
:
16 kwi 18:24
:
16 kwi 18:24
:
16 kwi 18:24
asdf: starczy
16 kwi 18:25
asdf: @Saizou
Oj tam oj tam

. Ważna jest przekaz a nie treść przekazu
16 kwi 18:27
rumpek: chyba recznie to dodawałeś

jak odświeżyłem stronę było tylko 1 dopiero po kilkunastu
sekundach drugie, poza tym nie masz nic lepszego do roboty? W spam bawią się "dzieci z
gimnazjum" bo tylko wtedy to potrafią.
16 kwi 18:28
Saizou : to teraz pomyśl sobie że masz błąd w programie i treść ci się nie wyświetla
16 kwi 18:29
Martin: Głupcy ,pomóżcie w zadaniach ,a nie kombinujecie jak zaspamować forum.
16 kwi 18:31
asdf: pierwszy post tak − jako podstawę, drugi też bo mi nie wyszło, trzeci już nie manualnie

Wykaż, że dla każdych liczb rzeczywistych oraz prawdziwa jest nierówność:
(x + 2a)
2 ≥ 8ax
x
2 + 4ax + 4a
2 ≥ 8ax
x
2 − 4ax + 4a
2 ≥ 0
(x + 2a)
2 ≥ (x − 2a)
2
wykazałem czy nie?
16 kwi 18:31
asdf: @Saizou
Na moją ortografię nic nie poradzę

za późno
16 kwi 18:32
Saizou : ale żyjemy w XXI wieku w którym nie trzeba znać ortografii
16 kwi 18:33
rumpek: nie

(x + 2a)
2 ≥ 8ax
x
2 + 4xa + 4a
2 ≥ 8ax
x
2 − 4xa + 4a
2 ≥ 0
(x − 2a)
2 ≥ 0
c.n.u.
Lepiej weź się za matmę niż za spam
16 kwi 18:34
Aga1.: Informatyka dla mnie to czarna magia, czytam i tak jak czytałabym coś w języku chińskim,
którego nie znam.
16 kwi 18:36
jok: rumpek, to chyba to samo napisałem, tylko ty napisałeś dodatkowo:
(x − 2a)2 ≥ 0
a ja: (x + 2a)2 ≥ (x − 2a)2, czyli:
(x + 2a)2 ≥ x2 − 4ax + 4a2
16 kwi 19:00
rumpek: Zdecyduj się na nick. Napisałeś: (x + 2a)
2 ≥ (x − 2a)
2 niezbyt poprawne
Według mnie wystarczy samo (x − 2a)
2 ≥ 0 doszedłem do oczywistej formy, natomiast twoja forma
nie wiadomo po co tak pisać
16 kwi 19:04
asdf: nick taki bo na brata laptopie usiadłem a tu miał taki nick zapisany
16 kwi 19:06
Basiek: Czy do tych bydgoskich matur są jakieś odpowiedzi?
16 kwi 19:19
asdf: tak, kliknij "schemat oceniania", zapisz ten plik i masz w pdf
16 kwi 19:23
rumpek: A co

jakie ci wyszły wyniki ?
16 kwi 19:26
Basiek: O.o
GDZIE?
16 kwi 19:27
Basiek: Jeszcze nie wyszły.
16 kwi 19:27
Basiek: Jeszcze nie wyszły.
16 kwi 19:28
rumpek:
16 kwi 19:28
rumpek: 
masz na zachętę
16 kwi 19:29
16 kwi 19:30
Basiek: Jest za wcześnie, żebym mogła się skoncentrować

Może jednak?...
16 kwi 19:30
Basiek: Bóg Ci zapłać
asdf 
Otworzę. jak już skończę, albo się poddam
16 kwi 19:31
Basiek: Ma ktoś może chwilkę ?

Taką krótką chwilkę, naprawdę
16 kwi 21:28
Mila: Basiek jak rozszerzona "Bydgoszcz"?
16 kwi 22:30
Basiek: Szczerze mówiąc, słabiutko. To co zawsze: plani, stereo, w tym przypadku niestety też
prawdopodobieństwo kuleje

Dawno nie robiłam żadnych arkuszy. Trzeba potrenować
16 kwi 23:18
rumpek:
Stereometria − 3 przypadki
Prawdopodobieństwo − P(AnB') = P(AuB) − P(B) = P(A) − P(AnB)
Planimetria: 1
o podzielić czworokąt na dwa trójkąty, 2
o Z wektorami skorzystać ze wzoru na
środek ciężkości

Taki wskazówki
16 kwi 23:23
rumpek: Stereometria najlepsza
16 kwi 23:23
Basiek: czworokąt− tu chyba oczywiste

tylko nie mogę się niczego doliczyć z tw. cosinusów.

Tak to właśnie u mnie jest. Dużo pracy mnie czeka, widzę. Ale jestem pozytywnej myśli.
Rumpek, nienawidzę. stereo. metrii.
16 kwi 23:25
rumpek:
Jak coś mogę to zadanko zrobić bo jest "the best of" jakie robiłem z graniastosłupów

Trzeba
rozpatrzyć 3 przypadki

gdy przekrój jest: trójkątem, prostokątem, trapezem równoramiennym

Oczywiście uzależnione od kąta
16 kwi 23:26
Basiek: Zrób, zrób.
Dlaczego nie może być obrotowych więcej w arkuszach? Nawet wpisane toleruję bardziej od
ostrosłupów i graniastosłupów.
16 kwi 23:27
rumpek: Też się dziwie

Żeby w tym roku nie było niespodzianki

Bo się załamie

Ostrosłupy
16 kwi 23:28
rumpek: A mogę to ze stereometrii jutro zrobić ?

Bo zaraz planuje iść spać
16 kwi 23:29
Basiek: No raczej, że możesz

Ech.
16 kwi 23:29
Mila: Basiek to zadanie ze stereometrii jest bardzo kształcące, a masz przecież odpowiedzi. Nie jest
trudne, zmobilizuj się. Rumpek nie dawaj rozwiązania, Basia to zrobi na pewno.
16 kwi 23:30
Basiek: Na dziś zaplanowałam zrobić wektorki i tę planimetrię, a jutro dokończyć te 2 zadanka: stereo+
prawdopodobieństwo.

Ale postaram się zrobić. Tylko moja wyobraźnia przestrzenna nie działa. Obrotowe,
optymalizacja, wpisane− okej. Jeszcze coś z tego wyjdzie. Ale ostrosłupy i graniastosłupy−
widzę ciemność
16 kwi 23:32
asdf: Basiek masz autocada lub solida?
16 kwi 23:34
Basiek: Nie
16 kwi 23:37
rumpek:
Mila to tylko ułatwię sprawę i zbadam jej dla jakiego kąta będzie dana figura
| | 2a | | 2 | | 4 | |
tgα = |
| = 2a * |
| = |
| = 2√2 [≈ 72o] |
| | | | a√2 | | √2 | |
| | π | |
1o Prostokąt wiadomo będzie zachodziła gdy α = |
| [dlatego domknięty nawias  ] |
| | 2 | |
2
o Trójkąt będzie zachodził, gdy: 2
√2 ≥ tgα > 0
3
o Pozostała teoretycznie do wyznaczenia najtrudniejsza figura, mianowicie − trapez, będzie
| | π | |
zachodził gdy: 2√2 > tgα ⋀ α < |
| |
| | 2 | |
16 kwi 23:42
rumpek:
| | π | |
Poprawka: |
| = 90 o  |
| | 2 | |
16 kwi 23:42
16 kwi 23:43
Basiek: Dzięki, uwierz mi, że mam masę mniej przydatnych rzeczy na komputerze (ok. 110 plików... na
pulpicie), ściąga się.
Rumpek, szalony człowieku, miałeś zrobić jutro. Pamiętasz?

Zad. ze środkiem ciężkości okazało się....
banalne
16 kwi 23:46
rumpek:
Odnośnie stereometrii − przecież nie będę robił
Mila dała mi bana

Odnośnie wektorów − wiadomo
16 kwi 23:46
Basiek: I bardzo dobrze zrobiła

Może i prawdopodobieństwo, że to zrobię jest maleńkie, ale
to podbudowujące
16 kwi 23:49
rumpek: Idę podać się do dymisji
16 kwi 23:50
Mila: Rumpek −wektory zrób.
16 kwi 23:51
Basiek: Jaka tam dymisja. Poczekaj przynajmniej aż tę maturę napiszę za rok, co?

No.
Asdf− fajny programik.

Teraz będę się godzinami bawić w obracanie figur.
16 kwi 23:55
Mila: Basieńko powodzenia w stereo! Dobranoc wszystkim.
16 kwi 23:58
Basiek: Dziękuję
Mila, będzie dobrze.

Dobranoc
16 kwi 23:58
rumpek:
Zadanie 8 (4pkt)
Udowodnij, że jeżeli punkt D jest środkiem ciężkości trójkąta, to DA
→ + DB
→ + DC
→ = 0 .
| | xa + xb + xc | | ya + yb + yc | |
Środek ciężkości trójkąta ma wzór: D = ( |
| ; |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
| | xa + xb + xc | | ya + yb + yc | |
1o |DA|→ = [xa − |
| ; ya − |
| ] |
| | 3 | | 3 | |
| | xa + xb + xc | | ya + yb + yc | |
2o |DB|→ = [xb − |
| ; yb − |
| ] |
| | 3 | | 3 | |
| | xa + xb + xc | | ya + yb + yc | |
3o |DC|→ = [xc − |
| ; yc − |
| ] |
| | 3 | | 3 | |
Zastosowanie powyższych informacji:
| | xa + xb + xc | | ya + yb + yc | |
DA→ + DB→ + DC→ = [xa − |
| ; ya − |
| ] + |
| | 3 | | 3 | |
| | xa + xb + xc | | ya + yb + yc | |
+ [xb − |
| ; yb − |
| ] + |
| | 3 | | 3 | |
| | xa + xb + xc | | ya + yb + yc | |
+ [xc − |
| ; yc − |
| ] = |
| | 3 | | 3 | |
| | 3(xa + xb + xc) | | 3(ya + yb + yc) | |
= [xa + xb + xc − |
| , ya + yb + yc − |
| = |
| | 3 | | 3 | |
= [x
a + x
b + x
c − x
a − x
b − x
c, y
a + y
b + y
c − y
a − y
b − y
c]
= [0, 0, 0] = 0
c.n.u.
16 kwi 23:59
rumpek: Dobranoc
Mila
16 kwi 23:59
asdf: Dobranoc też spadam
@Basiek
Jak ogarniesz podstawy to jeszcze fajniejsze efekty

Ale też w tym programie nie chodzi o to
by wszystko obrazował, ja jak korzystam z niego to tylko żeby mieć "obraz figury" bo na kartce
bazgrole i nic tam nie widać
17 kwi 00:00
Basiek: Mnie też wyszło, ale u Ciebie chyba nie rozumiem dlaczego 3x [0,0,0]

To chyba nie
przestrzeń.
17 kwi 00:01
Basiek: @asdf− gdybyś zobaczył, jak to wygląda u mnie, to byś się dowiedział, co to znaczy prawdziwe
bazgrojelnie

Dzięki za pomoc, dobranoc
17 kwi 00:02
rumpek:
Masz trzy zera bo sumujesz przecież wektory

Też już idę spać

Dobranoc
17 kwi 00:04
Basiek: Rumpek, powiedz, że mogę Cię jeszcze wykorzystać. Tak na momencik
17 kwi 00:04
rumpek: Ale szybko
17 kwi 00:05
Basiek: Ok.

Chodzi mi o wyliczenie cos. z zadania 11 bez jakiegoś grupowania.
17 kwi 00:05
rumpek: Masz trzy zera bo sumujesz przecież wektory − 3 punkty, zapomniałem dopisać
17 kwi 00:06
rumpek: Grupowania?

WTF co ty nową matematykę tworzysz
17 kwi 00:07
Basiek: Ja po prostu tak mam.

Czepiasz się !
17 kwi 00:08
rumpek:

Tw. cosinusów:
|AD| = 2
√3
|CD| = 3 −
√3
|AC| = 3
√2
(3
√2)
2 = (3 −
√3)
2 + (2
√3)
2 − 2 * (3 −
√3)(2
√3)cosα
18 = 9 − 6
√3 + 3 + 12 − 2 * (6
√3 − 6)cosα
18 = 9 − 6
√3 + 15 − 4(3
√3 − 3)cosα
18 = −6
√3 + 24 − 4(3
√3 − 3)cosα
6
√3 − 6 = −4(3
√3 − 3)cosα
| | 6√3 − 6 | | 2 | | 1 | |
cosα = |
| } = |
| = − |
| |
| | −4(3√3 − 3) | | −4 | | 2 | |
α = 120
p
Skoro czworokąt jest wpisany to wiemy, że |∡D| = 180
o − |∡B|
A trójkąt ABC jest równoboczny bo ma dwa boki takiej samej miary i kąt 60
o
17 kwi 00:14
Basiek: Widzę. Zamiast mnożyć jak człowiek, to nie eeee, skąd. Podzielę. Przeniosę.
Pffff. Po prostu.... brak mi słów, by wyrazić to, co czuję.
17 kwi 00:15
rumpek:
| | 1 | |
Potem tylko stosujesz wzór dla trójkąta ADC P = |
| absinα i dla trójkąta równobocznego |
| | 2 | |
wiadomo
17 kwi 00:16
rumpek: Dobra "Dobranoc" Part II
17 kwi 00:16
Basiek: Ciiiii, ja tylko chciałam cosinusa! Jesteś nadgorliwy, mówił Ci to ktoś?

Potem muszę połowę
Twoich postów wzrokiem omijać.

A w ogóle, to dziękuję. Wyśpij się
17 kwi 00:17