podaj najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji f(x)=2x^2+x+3 w przedziele ,<-2 ,
klaudi: podaj najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji f(x)=2x2+x+3 w przedziele ,<−2 , 0>
16 kwi 15:15
Zuzik P : oblicz podstawiając za x : −2,−1,0 i ci wyjdzie
16 kwi 15:20
asdf:
2x
2 + x + 3
1
o a > 0 więc ramiona w górę
2
o sprawdzasz czy w tym przedziale znajduje się p:
| | −b | | 1 | |
p = |
| = − |
| , więc należy do przedziału <−2; 0 > |
| | 2a | | 4 | |
| | −Δ | |
q = |
| − szukasz najmniejszej wartości dla funkcji f(x) |
| | 4a | |
Δ = 1 − 24 = −23
Masz już najmniejszą wartość, teraz największą, liczysz f(0) oraz f(−2), które większe to masz
największą wartość.
f(0) = 3
f(−2) = 2 * (
−2)
2 − 2 + 3 = 9
| | 23 | |
najmniejsza wartość to q, czyli |
| , a największa to f(−2) = 9. |
| | 8 | |
16 kwi 15:25
Basiek: Najpierw, sprawdzamy, czy wierzchołek funkcji nalezy do <−2, 0>
| | −b | | 1 | |
p= |
| =−U{1]{4} f(− |
| )=..... to wartość najmniejsza. |
| | 2a | | 4 | |
Największa będzie na jednym z końców tego przedziału. Intuicyjnie czujemy, że przecież funkcja
będzie przyjmować wartości większe jak najdalej od wierzchołka(największej wartości), więc...
dla f(−2)=.... <− wartość największa
16 kwi 15:25
Basiek: Spóźniona
16 kwi 15:27
asdf: oj tam oj tam

Ja się z nikim nie ścigam

@klaudi
| | 1 | |
Jak masz f(− |
| ) = f(p) = q |
| | 4 | |
16 kwi 15:29