Funkcja liniowa
Exss: Hej. Mam do narysowania funkcję liniową w postaci: y=√x2+4x+4−2x
Z tego wychodzi: y=|x+2|−2x.
I teraz pytanie czy opuszczać wartość bezwzględną?. Jeżeli opuszczam to wiadomo że wartość
bezwzględną zeruje −2. I piszę dalej obliczenia ... Tak to robić ?.
16 kwi 15:15
Basiek: Należy rozpatrzyć funkcję w dwóch przedziałach
x<−2 i x≥2
16 kwi 15:22
Exss: Znaczy ja liczyłem tak że y=−3x−2 oraz y=−x+2 w pierwszym x<−2 w dugim x≥−2
16 kwi 15:47
Mila: Exss − dobrze.
16 kwi 15:49
Exss: Dzięki ; ). Mam jeszcze jedno trudniejsze ale już sobie poradzę.
16 kwi 15:50