wielomian
Milena: dany jest wielomian trzeciego stopnia o dodatnim współczynniku przy najwyższej potędze
zmiennej. Wielomian ten przyjmuje wartosci ujemne jedynie w przedziale (−∞;3) i jednym z jego
miejsc zerowych jest liczba 5.
a) wyznacz wzór tego wielomianu, jesli wiadomo, że do jego wykresu nalezy punkt A=(4;2)
zrobiłam tyle:
zapisałam wielomian w postci W(x)=a(x−3)(x−5)2
nie wiem, czy dobrze rozumuję, że jeżeli wielomian jest ujemny w przedziale (−∞;3), to musi
przeciąć wykres w punkcie 3, czyli 3 ma nieparzystą krotność. jest ujemny tylko w przedziale
(−∞;3), czyli przy pierwiastku 5 musi być dodatni, więc musi się odbic od osi, więc ma
krotnośc parzystą,
nie wiem, czy to dobry tok myślenia, w kazdym razie stanęłam wmiejscu, nie wiem, jak obliczyć a
16 kwi 15:05
Mila: Dobrze myślisz.
Dalej w(4)=2
16 kwi 15:47