ciąg
myślący: Niech ciąg a
n , n∊N będzie ciągiem arytmetycznym o wyrazach dodatnich
(a
i >0 , i = 1,2,...).
| | a1+an | |
Udowodnić że √ a1 * an ≤ n√a1*a2*...*an ≤ |
| |
| | 2 | |
druga część zadania:
Jaką nierówność otrzymamy przyjmując a
1=1 a
2 = 2 ,...,a
n=n




zadanie jest z gwiazdką dla chętnych no i nie mogę nic wymyślić
16 kwi 14:11
myślący: pomocy
16 kwi 14:23
myślący: 
16 kwi 14:42
16 kwi 14:53
kolargol: nie wiem dlaczego ten pierwiastek jest taki niewyrazny ale w drugim pierwiastku jest do potęgi
n jak by co
16 kwi 15:51
kolargol: ?
16 kwi 15:52
myślący: tak w drógim jest pierwiastek do potęgi n
16 kwi 15:52
myślący: Błagam Pomóżcie
16 kwi 16:52
kolargol: PLEASE HELP ME
16 kwi 17:44
kolargol: pomoże ktoś ?
16 kwi 19:20
Maslanek: Wykorzystaj indukcję matematyczną. Chyba najprościej będzie.
16 kwi 19:26
16 kwi 20:53
myślący: proszę bardzo o pomoc
16 kwi 21:14
myślący: ja to zrobić za pomocą indukcji?
16 kwi 21:26
myślący: 

?
16 kwi 22:00
Jack:
w tym drugim jest pierwiastek n−tego stopnia (n√a1*a2*...*an),
czy "pierwiastek do potęgi n" (√a1*a2*...*an)n ?
16 kwi 22:20
kolargol: pierwiastek n −tego stopnia
16 kwi 22:31
16 kwi 23:29